Pondelok 23. 5.
Želmíra
18.11.2021 16:25 | Správy | Zahraničné správy

Rekordný prírastok infikovaných v Rakúsku! Nekompromisné vyhlásenie hornorakúskeho premiéra

V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 15.145 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najviac od začiatku pandémie.

Počet nových prípadov zároveň prvýkrát prekročil hranicu 15.000. Na vrchole minuloročnej vlny pandémie dosiahol najvyšší denný prírastok 9586 prípadov, uviedla agentúra Reuters.

Nový míľnik prekročil celkový počet testami zachytených prípadov nákazy. Po 633 dňoch od začiatku pandémie ich je viac ako milión, konkrétne 1.011.465. Skutočný počet je však vyšší, keďže testy neodhalia každého nakazeného. Prvé dva prípady infekcie koronavírusom SARS-CoV-2 boli v Rakúsku hlásené 25. februára 2020, pripomína denník Kurier.

Počet úmrtí v súvislosti s nákazou stúpol o 55 na 11.903. Počet aktívnych prípadov sa zvýšil na 131.961. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 498 pacientov s ochorením COVID-19, čo je o 12 viac ako deň predtým. V nemocniciach je hospitalizovaných 2787 ľudí.

V krajine sa preto pripravuje na budúci týždeň zavedenie lockdownu v najviac zasiahnutých spolkových krajinách Horné Rakúsko a Salzbursko. Hornorakúsky premiér Thomas Stelzer vo štvrtok na zasadaní krajinského parlamentu vyhlásil, že ak vláda nezavedie celoštátny lockdown, jeho spolková krajina ho na svojom území vyhlási sama.

"Ak nebude zajtra vyhlásený celoštátny lockdown, určite bude na niekoľko týždňov lockdown zavedený v Hornom Rakúsku a Salzbursku. Budeme to koordinovať spolu s našou susednou spolkovou krajinou (Salzbursko) a so spolkovou vládou," citoval Stelzera denník Kurier.

Premiér spolkovej krajiny Salzbursko Wilfried Haslauer pre agentúru APA uviedol, že jeho krajina sa tiež pripravuje na lockdown.

Všetkých deväť krajinských premiérov sa v piatok plánuje stretnúť, pričom na toto stretnutie pozvali aj rakúskeho kancelára Alexandra Schallenberga a ministra zdravotníctva Wolfganga Mücksteina.

Miera zaočkovanosti v Rakúsku patrí k najnižším spomedzi krajín západnej Európy — plne očkovaných je tam okolo 66 percent populácie.

Buček mieri do NHL! Potvrdil to generálny manažér zámorského klubu
Vlna kritiky na bývalého hráča Manchestru: TAKTO si užíval priamo na ihrisku!
Channing Tatum nezvláda svoje hviezdne maniere: Otrasné, čo spravil v reštaurácii!
NAKA oficiálne začala trestné stíhanie: Zo zločinu obvinila dvoch ľudí
Aké sú najpopulárnejšie slovenské médiá? Nový Čas si aj naďalej drží svoju pozíciu!
Rozzúrený držiteľ Zlatej lopty: Ruských športovcov by vylúčil zo všetkých súťaží
Obavy narastajú: USA zvažujú vyslanie vojakov na stráženie ambasády v Kyjeve
Odsúdením ruského vojaka Šišimarina to len začína: Ukrajina má na stole tisíce vojnových zločinov
Šofér zhodil muža z rebríka: Ani vo sne by vám nenapadlo, ako ten zareaguje!
Pfizer zverejnil najnovšie výsledky: Vakcíny poskytujú deťom do 5 rokov silnú ochranu pred COVID-19
Expert WHO narovinu: Takto sa rozšírili opičie kiahne v Európe, úlohu tam zohral aj sex
Banskobystrický kraj adresoval ministrovi zdravotníctva výzvu: O tomto s ním chce rokovať