Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2021 09:00 | Správy | Domáce správy

Zuzane zo Solivaru, ktorá prišla o 400-tisíc eur, došla trpezlivosť: Na Matoviča si najala právnikov!

Bude Slovenská republika čeliť žalobe za nevyplatenie výhry Zuzane zo Solivaru? Tej ušlo 400 000 eur v očkovacej lotérii, lebo pozerala prenos z internetu a nedokázala včas povedať heslo.

Túto kauzu následne živil predovšetkým expremiér Igor Matovič. Po tom, čo mu jeho zámer vyplatiť Zuzane peniaze spätne neprešiel v parlamente, prichádzajú problémy. Matovičovi sa totiž ozval Zuzanin advokát, ktorý požaduje vyplatenie tejto výhry v predžalobnej upomienke.

O možnej žalobe hovoril sám Matovič minulý týždeň v Rádiu Expres. „Všetci na Slovensku vedia, že som bol za to, aby pani Zuzane výhra bola vyplatená. Preto som aj predložil návrh zákona do parlamentu, bohužiaľ, SaS s ním nesúhlasila. Vôbec by som sa pani Zuzane nečudoval, keby zažalovala štát a súdila sa so štátom, že či nárok mala, alebo nemala. Myslím si, že bola v dobrej viere, preto by som sa vôbec nečudoval, keby zažalovala štát a súd by rozhodol, že štát musí tú škodu zaplatiť,“ povedal Matovič.

Otvoriť galériu

Najnovšie vyjadrenie právnika Patrika Benčíka z Prešova, ktorý zastupuje „výherkyňu“ Zuzanu, hovorí jasne. Rekapituluje, že jeho klientka povedala správne heslo „Zdravé Slovensko“ štyri sekundy po vypršaní 20-sekundového časového limitu kvôli problémom spojenými s časovým oneskorením prenosu na internete. „Minister financií SR Mgr. Igor Matovič na tlačovom brífingu o deň neskôr povedal, že na výherkyňu myslia a že ju „nehádžu cez palubu“. Podľa právneho názoru advokátskej kancelárie Mgr. Igor Matovič ako človek stojaci na čele Ministerstva financií SR (MF) SR dal klientke verejný prísľub, že jej finančná výhra bude vyplatená. Podľa ustanovenia § 850 Občianskeho zákonníka verejným prísľubom sa zaväzuje ten, kto verejne vyhlási, že zaplatí odmenu,“ hovorí Zuzanin právnik Benčík.

Problémom sa budú zaoberať najbližšie už právnici štátu, ktorí zastupujú ministerstvo financií. „Advokátska kancelária dnešným dňom zasiela poštou MF SR písomnú žiadosť o zaplatenie finančnej výhry 400 000 €, ktorú je potrebné chápať ako predžalobnú upomienku. Advokátska kancelária verí, že s protistranou dospeje na základe vzájomného rokovania k mimosúdnej dohode. V opačnom prípade bude nútená vymáhať pohľadávku súdnou cestou a podať proti MF SR žalobu na príslušnom súde,“ tvrdí advokát Benčík. Rezort po našej otázke odpovedal, že ešte neevidujú konanie v tejto veci.

Matovič sa bráni

Ako Matovič odôvodňuje to, že v minulosti sľuboval spravodlivosť pre Zuzanu, no tá peniaze neuvidela? „Ja som nikdy nesľúbil, že vyplatíme, sľúbil som, že urobím všetko pre to. Urobil som to, čo mi právny poriadok SR dovoľuje, predložil som návrh do parlamentu, SaS ho zablokovala, rozhodla, že Zuzana nebude vyplatená,“ zopakoval. SaS neochotu prijať právnu úpravu odôvodňovala tým, že je nemiestne, aby štát sanoval nevyplatenie prostriedkov za výhru z dôvodu problémov očkovacej lotérie. „Ak má Igor Matovič pocit, že kvôli nemu prišla pani Zuzana o takmer pol milióna eur, nech nepredkladá zákon, ale nech jej z vlastného vrecka vyplatí túto sumu,“ argumentoval poslanec SaS Foltin.

Výhry z hier nemožno vymáhať

Róbert Bános, advokát

  • V zmysle § 845 Občianskeho zákonníka platí, že výhry zo stávok a hier nemožno vymáhať, pričom aj žreb sa posudzuje ako stávka alebo hra. Z toho dôvodu sa domnievam, že pani Zuzana by so žalobou na súde o vyplatenie sumy 400 000 eur neuspela. Mohla by sa však domáhať priznania náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch pre zásah do osobnostných práv, avšak v podstatne nižšej sume. Osobne nemám skúsenosť s podobným prípadom.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, nov, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?