Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2021 12:38 | Správy | Zahraničné správy

Výbuch taxíka v Liverpoole bol teroristický čin: Polícia vypočúva 3 zatknutých

Britská polícia v pondelok označila bombový útok, ku ktorému došlo v nedeľu v meste Liverpool, za teroristický čin. Motív však naďalej zostáva nejasný. Informovala o tom agentúra DPA.

Zástupca britskej protiteroristickej polície uviedol, že muž, ktorý zomrel pri výbuchu, si so sebou do taxíka priniesol podomácky vyrobenú bombu a požiadal o odvoz do Ženskej nemocnice v Liverpoole.

Britská protiteroristická polícia v pondelok vypočúvala troch mužov zatknutých po tom, čo taxikár hrdinsky prekazil plán na bombový útok, ku ktorému malo údajne dôjsť v nedeľu v meste Liverpool počas masovej verejnej omše na počesť vojakov padlých vo vojnách. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Mužov vo veku 29, 26 a 21 rokov zadržali v mestskej časti Kensington.

Taxík pred Ženskou nemocnicou v Liverpoole zachvátil výbuch len niekoľko sekúnd pred tým, ako si verejnosť v Británii o 11.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) minútou ticha uctila svojich padlých vojakov. Pri explózii taxíka pred nemocnicou zahynul pasažier, ale vodič ušiel a vyviazol s ľahkými poraneniami. Mestskí predstavitelia a médiá potom priniesli správu, že taxikár zamkol muža vo vnútri auta, pretože mal silné podozrenia o jeho úmysloch, a utekal preč od vozidla.

Pasažier chcel ísť taxíkom na každoročnú omšu na počesť padlých vojakov v anglikánskej katedrále v meste, uviedli britské médiá s odvolaním sa na vyšetrovateľov a priateľov taxikára. Uzatvorené cesty však prinútili taxikára urobiť obchádzku a nakoniec skončili pri neďalekej spomínanej nemocnici. Tam bomba krátko po úniku vodiča explodovala, napísal denník Daily Mail. Taxík pohltila ohnivá guľa, z vraku potom k oblohe stúpal stĺp hustého sivého dymu. Polícia rýchlo uzavrela nemocnicu a pacientov v menej vážnom stave odkláňala do iných nemocníc v meste.

"Taxikár sa zachoval hrdinsky, podarilo sa mu odvrátiť to, čo mohla byť pre nemocnicu absolútne strašná katastrofa," povedala v pondelok starostka Liverpoolu Joanne Andersonová. "Už skôr sme sa dozvedeli, že taxikár vystúpil z auta a zamkol dvere," uviedla pre rozhlasovú stanicu BBC a varovala pred ďalšími špekuláciami o prípade. Na nedeľnej omši na počesť padlých vojakov sa zúčastnilo približne 2000 ľudí, napísali noviny Liverpool Echo. Udalosť sa skončila vojenskou prehliadkou po uzatvorených uliciach pri katedrále. Spomienkový obrad sa koná každý rok 11. novembra, keď v ten deň roku 1914 o 11.00 h utíchli zbrane prvej svetovej vojny. Obrad v Liverpoole bol jedným z najhromadnejších v Británii mimo Londýna.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!
Polícia SR
Mŕtvy muž († 27) v Bratislave: Nové skutočnosti! Polícia prehovorila
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?
Čelná zrážka skončila tragicky.
Foto
Smrteľná čelná zrážka pri obci Vieska: Zo záberov naskakujú zimomriavky!
Foto
Zmeny v zostave Slovákov: TENTO útočník si proti Kazachom nezahrá!
Na bicykloch je potrebné dodržiavať pravidlá.
Teplé počasie láka na kolesá, no pozor: Ako sa ZMENILI pravidlá pre cyklistov!
Turista po páde v oblasti Horných dier utrpel poranenie hlavy
Foto
Dráma v oblasti Horných dier! Turista po páde utrpel hrôzostrašné zranenie