Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2021 19:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Pod Krásnou Hôrkou majú stredovek aj napriek dokončenému potrubiu: Voda je tu cennejšia ako zlato

Žijú ako v stredoveku! Majú, no aj nemajú vodu, ktorú veľmi potrebujú. V Krásnohorskom Podhradí žije v osade až 1100 ľudí, z ktorých časť narobila dlhy a doplácajú na to riadne platiace rodiny s deťmi.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Doma im z kohútika nič netečie, obávajú sa nákazy a zimy. Životodarnú tekutinu vozia v bandaskách z potoka alebo si ju kupujú z automatu na karty. Stojí však na opačnom konci a nie je zastrešený. Problém súvisí s neskolaudovaním časti vodovodného potrubia v dolnej časti, hoci na opačnom konci ľudia majú už dávno vodomery a voda im tu roky aj tiekla. "Asi pol roka sme však bez nej, a to mám troch potomkov. Riadne som platila okolo 45 eur mesačne," vraví Marcela Darvašová (42). "Mám jedno dieťa a denne chodím s veľkými bandaskami po vodou aj dvakrát. Treba variť, prať a aj umývať sa, no bojím sa, že bez nezávadnej vody čoskoro ochorieme. A ide zima," pripája sa Nikolas Darvaš (22).

Vajdom v tejto početnej osade je Ľudovít Gunár, podľa ktorého im pôvodne voda prúdila do domácností cez občianske združenie Voda pre osadu. "Väčšina mala vodomery a ostatní platili paušálne na počet členov rodiny. Postupne však kvôli časti neplatičov dlh narástol až na 50-tisíc eur a vodu vypli všetkým." Vajda doplnil, že asi dva mesiace majú aj automat na karty, no je ďaleko, nezastrešený a vraj sa často kazí.

Otvoriť galériu

"Okrem neplatičov je problémom neskolaudovanie prívodu potrubia vo vetve pred odberným miestom, ktoré riadne fungovalo. Voda je tak u nás cennejšia ako zlato," dodal Gunár. Nový Čas oslovil aj Slovenský pozemkový fond (SPF), lebo podľa starostu obce Petra Bolla sú štátom v štáte s neobmedzenými lehotami a už pol roka brzdí kolaudáciu tejto vetvy vodovodu.

"Prvú žiadosť nám obec Krásnohorské Podhradie doručila vlani v júli, následne sme v októbri vyzvali na doplnenie dokladov. Tie obec dodala tohto roku v júni, ale keďže neboli úplné, vyzvali sme ju na doplnenie. Doručili ich 8. septembra. V žiadnom z doručených listov neuviedli, že ide o urgentnú, neodkladnú záležitosť, prípadne, že občania nemajú pitnú vodu. Snahou fondu bude čo najskoršie doriešenie veci," reagoval riaditeľ odboru komunikácie SPF Martin Kormoš.

 

Reakcia starostu

"Všetky podklady na kolaudáciu sú dávno pripravené, podali sme aj žiadosť o založenie vecného bremena, ale doteraz nemáme odpoveď. Keď sa podarí skolaudovať vetvu, majetok odovzdáme do správy Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) a obyvatelia môžu požiadať o vlastné prípojky. Hovoríme len o platičoch, lebo občianske združenie vytvorilo voči VVS dlh vyše 50-tisíc eur. Zo zhruba 150 odberných miest však o karty na odber vody z automatu požiadalo iba 23 záujemcov," povedal starosta Peter Bollo.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video