Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2021 20:40 | Prominenti | Domáci Prominenti
FotoVideo

Ako sa zo Žbirku († 69) stala hudobná legenda? Rešpekt pred ním mal aj Gott († 80)

Vo veku 69 rokov zomrel spevák a skladateľ Miroslav Žbirka. Ako sa z chlapca z Bratislava stala legenda československej hudby?

Fotogaléria
12
fotiek v galérii


Máte fotografiu s legendárnym Mekym Žbirkom? Aké spomienky vo vás zanechalo stretnutie s ním? Pripomeňte si ho s nami a napíšte nám na tip@novycas.sk


„Správy o mojej smrti sú pravdivé, to by řekl Meky, kdyby žil", informovala oficiálna stránka speváka na sociálnej sieti. Miroslav Žbirka prezývaný Meky sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave anglickej matke Ruth Gale a slovenskému otcovi Šimonovi Žbirkovi, mal starších bratov Jasona a Tonyho.

Svoju hudobnú kariéru v populárnej hudbe začínal ako člen skupiny Modus. „V roku 1977 získal spolu s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Úsmev. V období 1976 - 1980 nahral s touto skupinou dnes už klasické hity Dievčatá, Drahá, Zažni a ďalšie. V roku 1981 založil s Lacom Lučeničom skupinu Limit a vydal sa na sólovú dráhu. Prvý sólový album dostal názov Doktor Sen,“ opisuje oficiálna stránka Miroslava Žbirku.

Rešpekt pred Žbirkom mal aj samotný maestro Karel Gott. Meky mu totiž "vyfúkol" Zlatého slávika. V roku 1982 sa Miro, ako prvý interpret zo Slovenska, stal československým Zlatým slávikom a v tom istom období zvíťazil na medzinárodnom festivale v rakúskom Villachu s pesničkou Love Song (V slepých uličkách), kde získal aj cenu radia O3. Nasledovala ďalšia zlatá Bratislavská lýra za pieseň Nechodí a ponuka nemeckých producentov na spoluprácu s firmou RCA. Za obdobie svojej činnosti absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí, zahral si v muzikáli Neberte nám princeznú a nahral mnoho autorských albumov. Po dvadsiatich rokoch si Miro viackrát zopakoval víťazstvo v ankete Zlatý slávik, tentoraz na Slovensku a absolvoval viacero koncertných turné vrátane zatiaľ posledného so symfonickým orchestrom. Niekoľkokrát sa stal Osobnosťou televíznej obrazovky. Za album Empatia z roku 2009 bol nominovaný na album roka českých hudobných cien Anděl.

„Ale strohý výpočet úspechov a ocenení ani zďaleka neobsiahne všetky zákruty pútavého života Mekyho Žbirku, ktorý je príbehom večného gentlemana, ktorému učarovala hudba ešte skôr, než sa naučil čítať. Svoje prvé skúsenosti a lokálne úspechy Meky Žbirka získaval za hranicami dávno predtým, než sa mu podarilo presláviť sa vo vtedajšom Československu,“ doplnila oficiálna stránka speváka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!