Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2021 08:20 | Správy

Súdny spor a poriadny nárast nákladov: NASA posúva pristátie ľudskej posádky na Mesiaci

Spojené štáty vyšlú na Mesiac misiu s ľudskou posádkou "nie skôr ako v roku 2025", povedal v utorok riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, čím podľa agentúry AFP oficiálne odložil štart najmenej o rok.

Cieľ, aby sa misia na Mesiac uskutočnila do roku 2024, stanovila administratíva bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, keď spustila program Artemis. Ten však odvtedy zápasil s mnohými problémami od vozidiel až po požadované skafandre pre posádku.

NASA minulý týždeň vyhrala súdny spor so spoločnosťou Blue Origin Jeffa Bezosa, ktorý sa týkal lukratívnej objednávky na výrobu lunárneho pristávacieho modulu. Túto objednávku začiatkom tohto roku pridelili spoločnosti SpaceX Elona Muska. 

"Súdnym sporom sme stratili takmer sedem mesiacov, a to posunulo pristátie človeka (na Mesiaci) pravdepodobne najskôr na rok 2025," uviedol Nelson. Poukázal však na najnovší pokrok v prípravách, keď bola minulý týždeň v Kennedyho vesmírnom centre na Floride na superťažkú nosnú raketu Space Launch System (SLS) úspešne nainštalovaná kapsula pre posádku v rámci misie vesmírnej lode Orion.

Administratíva Donalda Trumpa svojho času zverejnila program Artemis, ktorého hlavným cieľom je dostať na povrch Mesiaca do roku 2024 ďalšieho muža a prvú ženu. Zároveň by však na obežnej dráhe Mesiaca mala vzniknúť stanica Gateway a na povrchu Mesiaca by mala byť vybudovaná i trvalá infraštruktúra.

S príchodom nového vedenia NASA - už v časoch administratívy Trumpovho nástupcu Joea Bidena - bol cieľ návratu na Mesiac zachovaný, ale časový harmonogram sa tento týždeň zmenil.

Nelson informoval, že NASA prisľúbila, že celkové náklady na vývoj Orionu budú 9,3 miliardy dolárov. Predtým sa odhadovalo, že táto suma bude okolo 6,7 miliardy dolárov.

Nelson súčasne upozornil, že na splnenie nového harmonogramu bude musieť Kongres uvoľniť viac finančných prostriedkov. "Čínski tajkonauti budú schopní pristávať na Mesiaci oveľa skôr, ako sa pôvodne očakávalo," povedal. "Čelíme veľmi agresívnemu a dobrému čínskemu vesmírnemu programu," pokračoval Nelson, pričom v mene NASA i vlády USA vyhlásil, "že po polstoročí chceme byť prví späť na Mesiaci".

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
O osude zraneného Pospíšila je rozhodnuté: Tvrdá rana pred štvrťfinále s Kanadou!
Evelyn sa po prestávke opäť dostáva na výslnie.
Foto
Evelyn má za sebou hektické mesiace: Neváhala a zbalila si kufre! FOTO ako zo známeho seriálu
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačovej konferencie.
Zmení sa právna kvalifikácia útoku na premiéra Fica na terorizmus? Aha, čo povedal Žilinka
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Šutaj Eštok po zasadnutí bezpečnostnej rady: Avizuje súbor opatrení na ochranu ústavných činiteľov
Pod Strečnom sa zrazili 2 kamióny s osobným autom.
Pod Strečnom sa zrazili 2 kamióny s osobným autom! Doprava je blokovaná
Pre nehodu auta a kamióna neďaleko Krupiny bola cesta I/66 uzavretá niekoľko hodín.
Foto
Vážna nehoda auta a kamióna: Nákladné vozidlo sa prevrátilo! Znepokojivé detaily
Foto
Daniel Lipšic usmrtil pri dopravnej nehode otca trénera Poľska, Róbert Kaláber nechápe, čo sa dialo potom: Hlava mi to neberie
Európsky parlament v Štrasburgu
Tento europoslanec má zakázané verejne vystupovať! Vážne dôvody
Kaliňák sa vyjadril o momentálnom stave premiéra Fica po atentáte a možnom prevoze.
Kaliňák prehovoril o momentálnom stave premiéra Fica po atentáte: Plánujú prevoz do Bratislavy?
(ilustračné foto)
Foto
Známe šampóny, krémy a iná populárna kozmetika je NEBEZPEČNÁ! Slováci, tieto produkty radšej nepoužívajte
ilustračné foto
Rusko v noci podniklo tvrdý útok! Správy z Ukrajiny ho ale nepotešia
Ilustračné foto
Nová taktika podvodníkovi nevyšla: Žena ho pustila k sebe do bytu a... TOTO určite nečakal!