Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2021 04:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Dramatická situácia na hranici Poľska s Bieloruskom: Lukašenko chce zahltiť Európu migrantmi! Ako odpovie EÚ?

Kritická situácia na hraniciach Poľska s Bieloruskom! Tisícky migrantov sa začiatkom týždňa utáborili na bieloruskej strane hranice.

V pondelok sa pokúsili prekonať bariéry v podobe žiletkového plotu, v čom im bráni poľská armáda. Poľsko označilo kritickú situáciu za ďalšiu bieloruskú nepriateľskú akciu namierenú proti ich krajine. Bieloruský diktátor Alexandr Lukašenko tak stupňuje tlak na Európsku úniu cez podporu masovej nelegálnej migrácie. O čo diktátorovi ide a ako zareaguje Európska únia? Aktivuje Varšava článok 4 zmluvy o NATO s cieľom vysporiadať sa s migračnou vlnou?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Podľa hovorcu poľskej vlády Piotra Müllera je na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom takmer štyritisíc ľudí, ktorí sa chystajú prejsť do Poľska. Hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže informovala, že v oblasti hraničného priechodu Kuznica aktuálne nedochádza k nebezpečným situáciám, hoci v pondelok to vyzeralo celkom inak. Migranti prevažne z Blízkeho východu a Afriky sa pokúšali dostať cez plot za pomoci vyvrátených stromov. Na poľské jednotky pri hranici dokonca hádzali rôzne predmety.

Poľská strana sa preto rozhodla priechod uzavrieť. „Očakávame, že v nasledujúcich hodinách budú útoky na našu hranicu zo strany skupín stoviek ľudí obnovené,“ vyhlásil Pawel Soloch, šéf poľského Národného bezpečnostného úradu. Výbor pre štátnu hranicu Bieloruskej republiky podľa agentúry TASS uviedol, že utečenci začali ničiť plot po tom, čo na nich poľské sily použili nesmrtiace zbrane. Údajne mali na ľudí hľadajúcich ochranu použiť slzotvorný plyn. Medzitým poľský premiér Mateusz Morawiecki na sociálnej sieti napísal: „Vláda je odhodlaná a bude brániť bezpečnosť našej krajiny a celej EÚ.“ Bieloruské úrady však celú vec vidia inak. Migranti sa podľa nich snažia uplatniť len svoje právo požiadať o azyl v Európskej únii. Podľa nich migranti nepredstavujú bezpečnostnú hrozbu, pretože sa nesprávajú agresívne.

Pomsta Lukašenka za sankcie

Poľsko nie je jedinou krajinou, do ktorej sa utečenci snažia nelegálne dostať cez Bielorusko. Vyššiemu počtu migrantov čelia Litva aj Lotyšsko, ktoré obviňujú Bielorusko, že im ich na územie posiela zámerne. Podľa oboch krajín tak Bielorusko na čele s Lukašenkom koná v snahe narušiť stabilitu EÚ a pomstiť sa jej za sankcie, ktoré únia uvalila na bieloruský diktátorský režim kvôli porušovaniu ľudských práv a brutálnemu potlačovaniu bieloruskej opozície.

Minsk akékoľvek obvinenia z migračnej krízy naďalej odmieta. Európska komisia situáciu na vonkajšej hranici EÚ monitoruje. Zároveň pripravuje sprísnenie sankcií, ktoré by mohli zasiahnuť aj leteckú spoločnosť Belavia, cielene prepravujúcu migrantov. Brusel však apeluje na Poľsko, aby nedopustilo humanitárnu katastrofu. Európska únia v utorok v reakcii na napätú situáciu pri poľských hraniciach sprísnila podmienky vydávania víz pre predstaviteľov bieloruského režimu. Členské štáty dočasne zrušili systém vydávania víz, na ktorom sa EÚ s Bieloruskom vlani dohodla.

Zvažujú aktivovať článok 4

Situácia na hraniciach sa však môže podľa poľského prezidenta Andrzeja Dudu kedykoľvek zhoršiť. Pre závažnosť celej situácie musel Duda skrátiť svoju návštevu Slovenska, ktorú mal pôvodne začať už v pondelok. Predseda poľskej opozičnej Občianskej platformy (PO) Donald Tusk vyhlásil, že Poľsko by malo zvážiť aktivovanie článku 4 Severoatlantickej zmluvy. Podľa neho sa členovia NATO stretávajú, aby prediskutovali obavy z ohrozenia územnej celistvosti, politickej nezávislosti alebo bezpečnosti. Keďže to navrhol opozičný líder, ide zatiaľ len o odporúčanie vláde, aby k takémuto kroku pristúpila.

Lukašenko si koleduje o ďalšie sankcie

Alexander Duleba, analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA)

  • Je to Lukašenkova odpoveď na sektorové sankcie, ktoré schválila Európska únia, pretože tie sankcie sa týkajú hlavne ropného a chemického priemyslu a je to pre Lukašenka a jeho režim veľmi citeľná strata. Rozhodol sa pre takýto spôsob odpovede, teda pre organizované prevážanie migrantov. Je to jeho rozhodnutie, no myslím si, že mu to nepomôže, ani to nezmení sankčnú politiku. Naopak, myslím si, že skôr si takto koleduje o ďalšie sankcie.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ktt, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!