Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2021 14:39 | Správy | Domáce správy

Vodiči, pozor: Na D1 pri Bratislave spustili do prevádzky križovatku Triblavina

Národná diaľničná spoločnosť, a. s., (NDS) v piatok uviedla do ostrej prevádzky diaľničnú križovatku Triblavina pri Bratislave.

Mimoúrovňová križovatka je umiestnená na 18. kilometri diaľnice D1 Bratislava - Trnava. Križovatka má päť vetiev, jej súčasťou sú aj aj dve turbookružné križovatky a jedna styková pri napojení na cestu I/61. Otvorením križovatky sa zlepší dopravná situáciu v okolí, najmä obyvateľom Bernolákova a spádových obcí. Vedúca oddelenia komunikácie NDS Eva Žgravčáková informovala, že križovatka zlepší plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky, ako aj dopravno-prevádzkové podmienky pre tranzitnú dopravu.

Výstavbu križovatky si vyžiadala zvyšujúca sa dopravná intenzita v okolitých územiach, ktorá sa prudko rozvíja urbanizáciou v oblasti obcí Chorvátsky Grob-Čierna Voda a Bernolákovo, čo viedlo aj k zvýšenej dopravnej záťaže diaľničnej siete. „Aktuálne denné intenzity dopravy na D1 pri prejazde Triblavinou sú na úrovni 68-tisíc vozidiel denne, z toho 57,5-tisíca vozidiel tvoria osobné autá. V smere z Bratislavy do Senca hovoríme o intenzite v priemere 34 569 vozidiel za deň. Do Bratislavy prichádza v priemere 34 242 vozidiel za deň,“ uviedla Žgravčáková.

V predpandemickom období boli denné intenzity dopravy v najvyťaženejších dňoch na úrovni zhruba 78-tisíc vozidiel denne. Obyvatelia Bernolákova a okolitých obcí už nebudú musieť využívať diaľničný výjazd pri Senci, ale budú sa môcť do svojej obce veľmi rýchlo dostať cez novú križovatku Triblavina. Pri výstavbe križovatky postavili most, ktorý rieši mimoúrovňové križovanie diaľnice D1 s novou komunikáciou II/127 vedúcou pod diaľnicu.

Bratislavský samosprávy kraj (BSK) si tiež splnil svoju úlohu. „Aktívne sa podieľame na riešení neľahkej dopravnej situácie, ktorú máme v Bratislavskom samosprávnom kraji. Na ceste medzi diaľničnou križovatkou Triblavina a starou seneckou cestou sme realizovali úsek dlhý približne šesťsto metrov,“ povedal predseda BSK Juraj Droba. „Som rád, že sa nám podarilo spolu s Národnou diaľničnou spoločnosťou splniť sľub, ktorý sme dali starostom aj obyvateľom kraja,“ dodal. Okrem spomínanej výstavby spojnice so starou seneckou cestou I/61 začal Bratislavský kraj v septembri tohto roku výstavbu úplne novej cestnej komunikácie, ktorá spojí križovatku Triblavina s obcami Chorvátsky Grob a Slovenský Grob. Je to prvá etapa obchvatu obcí a miest regiónu Malokarpatska, dokončená bude na jeseň 2022.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli