Pondelok 24. 1.
Timotej
26.10.2021 17:33 | Správy | Zahraničné správy

Podpredseda poľskej vlády chce radikálne posilniť armádu, prekvapivé vyhlásenie: Ak chceš mier, priprav sa na vojnu

Predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski navrhuje prijať zákon o „obrane vlasti“ s cieľom „radikálne“ posilniť armádu.

Dôvodom pre iniciatívu je zhoršujúca sa medzinárodná situácia vrátane „imperiálnych ambícií Ruska“ a hybridnej vojny, ktorú vedie Bielorusko s použitím migrantov proti Poľsku a ďalším členským štátom EÚ, povedal v utorok Kaczynski, ktorý zároveň vykonáva funkciu podpredsedu poľskej vlády a podľa pozorovateľov je najvplyvnejším politikom v Poľsku.

„Ak sa chceme vyhnúť tomu najhoršiemu, teda vojne, musíme konať podľa starého pravidla 'Ak chceš mier, priprav sa na vojnu',“ povedal Kaczynski na tlačovej konferencii vo Varšave. Poľsko ako krajina, ktorá leží na východnom krídle EÚ a NATO, musí podľa neho mať vážne odstrašujúce sily a „schopnosť dlhodobo sa efektívne brániť sama“. „Chcem, aby Poľsko patrilo ku krajinám, ktoré majú silnú armádu,“ povedal Kaczynski, ktorý vystúpil po boku ministra obrany Mariusza Blaszczaka.

Cieľom návrhu zákona je nahradiť platnú legislatívu z roku 1967, uviedol Kaczynski. Norma podľa neho podporí zvýšenie obranného rozpočtu a zväčšenie armády, zjednoduší pravidlá náboru, nezahŕňa však obnovenie povinnej vojenskej služby.

Podľa Kaczynského Poľsko verí v posilnenie svojich ozbrojených síl nákupom vojenského vybavenia produkovaného v USA, bude sa však zaujímať aj o zbrane európskej výroby.

Kaczynského vyhlásenie prichádza v čase, keď Poľsko čelí silnému migračnému tlaku zo strany Bieloruska. Varšava obviňuje režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že podporuje migrantov prevažne z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažia dostať cez Poľsko do západných krajín EÚ.

Varšava na situáciu reagovala vyhlásením výnimočného stavu pozdĺž hraníc s Bieloruskom. Hranicu tiež opevňuje žiletkovým plotom a na pomoc pohraničnej stráži nasadila veľké množstvo vojakov. Vláda tiež plánuje výstavbu trvalej vysokej bariéry s pohybovými senzormi.

Autor: SITA

Hasiči zasahujú pri požiari domu v Humennom: Strecha zhorela do tla
Hrôzostrašná smrť bývalého súpera Attilu Végha: Brazílčana († 40) našli dobodaného pred barom
Na cestách je sneh, doprava sa komplikuje: Pozor na tieto horské priechody!
Kyjev tvrdí, že situáciu má pod kontrolou: Vieme, čo Rusi chcú! Média podľa neho hyperbolizujú
Tajné stretnutie ruskej opozície v Srbsku! Úrady ich sledovali: Tvrdá rana po príchode do krajiny
Rodičia si mysleli, že dcéra († 12) má ušnú infekciu: O pár dní bola mŕtva!
Partia mladých ľudí si užívala spanilú jazdu: Amanda cítila následky ešte dlho, veď jej skoro odletela hlava!
Antivax exkandidátka na viceprezidentku USA Sarah Palinová žaluje New York Times: Zvrat v prípade
Toto je najlepšia cesta proti Rusku! Ministri zahraničných vecí EÚ a USA prezradili, ako na Moskvu
Kuckov Watford vyhodil hlavného trénera: Na lavičke sa ohrial štyri mesiace
Povzbudzuje Orbán Putina k eskalovaniu napätia?! Chystá aj stretnutie: Tvrdý odkaz opozície