Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2021 08:00 | Tip od Vás | Kuriozity
FotoVáš Tip

Na úrade v Považskej Bystrici netušili, čo sa ukrýva za týmito dverami: Poklad zahrabaný v pivnici!

Ani len netušili, čo sa v starej pivnici ukrýva. V starej časti mestského úradu sa vďaka náhode podarilo nájsť vzácne umelecké poklady.

Desaťročia ukryté dva obrazy významného slovenského maliara, rodáka z Považskej Bystrice, Imra Weinera –Kráľa si všimla pracovníčka mesta. Po ďalšom pátraní sa objavil aj tretí obraz. Jedna z vrcholných malieb predstaviteľa slovenského surrealizmu Imra Weinera-Kráľa Stredoveká dáma sa stala dokonca najdrahšie predaným dielom Aukcie súčasného umenia.

Za obraz Považskobystrického rodáka sú záujemcovia ochotní zaplatiť tisíce eur. Jedno z diel jedného z najoriginálnejších maliarov 20. storočia získal nový majiteľ v aukcii dokonca za 43 200 eur a dielo nadaného Považskobystričana sa tak stalo tretím najdrahšie predaným dielom autora na Slovensku a v Českej republike. Vďaka náhode sa pracovníčke mesta podarilo objaviť hneď dva obrazy. Ako neskôr zistilo neboli jediné a ich tvorcom bol práve Imro Weiner Kráľ.

Otvoriť galériu

„V pivnici mestského úradu majú pani upratovačky miestnosť, ktorá kedysi slúžila ako miestnosť na rozmnožovanie tlačovín. Ani sme nevedeli, čo sa za jej dverami ukrýva,“ upresnil primátor Považskej bystrice Karol Janas s tým, že okamžite ich preniesli na bezpečné miesto. Hneď v ten deň sa našiel v školskom sklade ďalší. Jeden znázorňuje rodinu a dva sú pravdepodobne z čias oslobodenia Považskej Bystrice,“ doplnil považskobystrický primátor. Podľa jeho slov znalci života a diela tohto významného maliara potvrdili ich pravosť a dohodnuté sú aj znalecké posudky od kunsthistoričky Dagmar Kudoláni Srnenskej. „Následne budú zaradené do majetku mesta. Obraz so znázornením muža, ženy a dieťaťa vystavíme  na výstave, ktorú pripravujeme pri príležitosti 120. výročia narodenia Imra Weinera – Kráľa,“ vysvetlil Janas a zároveň jedným dychom dodal, že ide o zvláštnu symboliku, že sa dlhé roky obrazy ukrývali pred svetom a teraz, keď je takéto významné výročie, opäť uzreli svetlo sveta.

Diela mal kedysi mestu darovať samotný umelec. 26. októbra, si Považská Bystrica pripomenie výročie narodenia svojho rodáka, významného maliara a grafika Imra Weinera-Kráľa, ktorý patril k popredným predstaviteľom moderného umenia 20. storočia na Slovensku, viacerými aktivitami. V centrálnej mestskej zóne medzi Tabatom a Tromi vežami je od 1. októbra nainštalovaná výstava venovaná slávnemu rodákovi. „Obsahuje snímky akvarelov, ktoré sú v depozite mesta. Tie zachytávajú nielen miesta, ktoré v Považskej Bystrici Weiner-Kráľ tak miloval, obľúbené Maníny, okolitú prírodu, ale aj rozvoj a výstavbu jeho rodného mesta,“ uzavrel primátor Karol Janas.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, mim

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?