Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.10.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Bombardér lieta po palubovkách aj vo vzduchu!

Hádzanársky reprezentant Jakub Prokop je pred blížiacimi sa ME na Slovensku v skvelej streleckej forme.

Slovenský reprezentant v hádzanej Jakub Prokop začína potvrdzovať svoje kvality v prestížnej španielskej Asobal lige, v ktorej sa zaradil už na druhé miesto tabuľky strelcov! A keďže už o necelé tri mesiace bude Slovensko spolu s Maďarskom hostiť hádzanársky sviatok – majstrovstvá Európy, sú informácie o strelcovi zo Španielska pre reprezentačného trénera P. Kukučku skvelými správami. Strelecký bombardér má však okrem hádzanej aj ďalšiu lásku – lietanie.

V krajine úradujúcich majstrov Európy sa Prokopov tím Club Balonmano Nava v 16-člennej lige delí o 4. priečku. Aj zásluhou slovenskej spojky, ktorá nastrieľala v siedmich zápasoch už 40 gólov a v lige patrí medzi najlepších. Konkurencia je však obrovská a súťaž nesmierne vyrovnaná. „V posledných zápasoch som sa viac tešil zo zisku bodov, než zo svojho výkonu alebo gólov. Najmä s Antequerou sme mali v závere trocha namále, priznáva Prokop.

Otvoriť galériu
Zdroj: Daniel Peréz

Stúpajúca forma pred šampionátom na Slovensku

Cez víkend strelil J. Prokop 8 gólov pri víťazstve na horúcej pôde druhého tímu tabuľky BM Puente Genil. Po osem presných zásahov dal slovenský reprezentant aj v predošlých dvoch domácich dueloch. Jeho výkony už zachytili aj odborníci a Slováka zaradili do zostavy kola Asobal ligy. „Potešili sme našich skvelých fanúšikov, tí sú naozaj ďalších hráčom a robia pekelnú španielsku atmosféru. Dobré umiestnenie v tabuľke si ceníme o to viac, že už máme za sebou aj zápas s tretím tímom, či so zatiaľ bezchybnou Barcelonou – úradujúcim víťazom Ligy majstrov. To by mi pred pár mesiacmi ani nenapadlo, že si už čoskoro zahrám proti takým šampiónom, pousmial sa 23-ročný Jakub. Jeho stúpajúca forma je výborným signálom pred blížiacim sa európskym šampionátom na Slovensku. O to viac, že medzi opory svojich tímov v tejto sezóne naďalej patria aj ďalší slovenskí reprezentanti v nemeckej I. a II. Bundeslige, ale aj v Maďarsku, Francúzsku či Švajčiarsku.

Otvoriť galériu
Zdroj: Daniel Peréz

Vedie ho legenda

Prokopovi veľmi pomohol letný prestup z maďarského Budakalászu. A hoci išiel v Španielsku do malého mestečka, mal šťastie na veľkého trénera. Zupo“ Equisoain je legenda, vyhral Ligu majstrov i Pohár EHF a získal mnoho ďalších trofejí. Viedol viaceré reprezentácie, hráčske esá ako Richardson či Balič, množstvo skúseností nabral v európskych súťažiach. „Je to naozaj veľký učiteľ a ja jednoznačne cítim jeho dôveru. To sa podpisuje pod moje výkony najviac. Veľa so mnou komunikuje na zápasoch i na tréningoch, rovnako aj jeho asistent,“ vyzdvihol J. Prokop.

Ničí brankárov súperov a odreaguje sa v lietadle

Pohyb vo vzduchu má Jakubova rodina v krvi – otec Peter je už roky aktívnym parašutistom, k zoskokom ho inšpiroval jeho strýko. Prokopova sesternica zase pracovala ako letuška a práve s jej manželom Igorom hádzanársky reprezentant spoznal aj krásu pilotovania. Keď sa na pár dní objaví doma na Slovensku, vždy sa snažia nájsť spoločný čas a prenajmú si lietadlo. S malými strojmi si človek ten let omnoho viac užije, oveľa viac vidí a zažije. To ma nikdy neomrzí. Čím viac som vo vzduchu, tým viac ma lietanie drží, až sa občas musím krotiť... Cvične som už, samozrejme, skúšal aj pilotovať, ale vzlietnuť a pristávať bez licencie pilota ešte nemôžem. Hoci v núdzovej situácii by som už pristáť dokázal. Licenciu si však určite urobím, tá je mojím celoživotným snom,“ tvrdí Prokop odhodlane. Netají dokonca, že si v tejto brandži vie predstaviť aj zamestnanie po skončení kariéry. „Pilotovať nejaký malý súkromný jet – to by bola paráda! Veľké dopravné lietadlo ma príliš neláka, ale ktovie, nikdy nehovor nikdy. Na simulátore si však raz určite vyskúšam aj taký stroj, bude to zaujímavá skúsenosť.

Ako hovorí, vždy bol „lietací typ“, odmalička ho fascinovali veľké lietajúce stroje. „Ešte aj v škole, keď sa ma pýtali na vysnívané povolanie, vždy som odpovedal – pilot, spomína Jakub. A hoci malé lietadlá častejšie bojujú s rôznymi turbulenciami, on zostáva vo vzduchu úplne pokojný. „O lietadlách sa veľa učím, viem, ako fungujú. Preto viem, že tieto vplyvy sú pre lietadlo neškodné, je stavané, aby predchádzalo problémom. Ak by mali viac informácií aj tí, čo sa lietania boja, ich obavy by sa rozptýlili. V národnom tíme som zachytil, že s lietaním nie je príliš veľký kamarát ani Andy Petro či reprezentačný tréner Peter Kukučka.

Otvoriť galériu
Zdroj: Jakub Prokop

Prísna kontrola dopadla dobre

Na „vizitu“ sa organizátori pripravili skvele! ME v hádzanej mužov 2022 privítame v januári v Bratislave a Košiciach. Slováci odohrajú základnú F-skupinu na východe Slovenska (s Nórskom, Ruskom a Litvou). Tamojšiu Steel Arénu i bratislavský ZŠ O. Nepelu, tréningové plochy či hotely – to všetko si už oficiálne prezreli aj šéfovia výprav zúčastnených tímov. S „vizitou“ bola spokojná aj manažérka dejísk Európskej hádzanárskej federácie (EHF) Alenka Cudermanová. „Ocenili našu organizačnú pripravenosť, z čoho sa tešíme, stále nás však čaká ešte veľmi veľa práce,poznamenal predseda organizačného výboru EHF EURO 2022 Martin Simonides. „V Steel Arene už musíte len roztopiť ľad, odložiť hokejový výstroj a môže sa hrať,“ doplnila šéfka nórskej delegácie Ingrid Blindheimová.

Otvoriť galériu
Zdroj: Jakub Prokop

Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí