Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2021 23:15 | Správy | Zahraničné správy

Španielsky premiér plní, čo sľúbil: Koniec s prostitúciou, ktorá zotročuje ženy!

Španielsky ľavicový premiér Pedro Sánchez v nedeľu prisľúbil, že v Španielsku skoncuje s prostitúciou. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Sánchez dúfa, že sa mu v Kongrese podarí dosiahnuť dohodu s viacerými politickými stranami.

Na konci trojdňového zjazdu svojej socialistickej strany (PSOE), ktorý sa konal v meste Valencia, Sánchez vyzdvihol politiku svojej vlády, ktorá podľa neho pomohla Španielsku "napredovať", pričom sa osobitne zmienil o tvrdších trestoch v kauzách domáceho násilia i zákone o zvyšovaní minimálnej mzdy.

Dodal, že záväzkom, ktorý preňho vyplýva z kongresu PSOE, je "napredovať so skoncovaním s prostitúciou, ktorá zotročuje ženy". Bližšie podrobnosti však Sánchez neuviedol.

Agentúra AFP dodala, že sexuálne vykorisťovanie a kupliarstvo je v Španielsku nezákonné, ale prostitúcia nie je nijako regulovaná. Tí, ktorí ponúkajú platené sexuálne služby z vlastnej vôle, nie sú postihnuteľní, pokiaľ túto činnosť nevykonávajú na verejných priestranstvách. Zákony v Španielsku sa zameriavajú skôr na boj proti obchodovaniu s ľuďmi.

Napriek tomu, že prostitúcia nie je uznávaná ako riadny pracovný pomer, v celej krajine je veľký počet nevestincov, pričom mnohé sa vydávajú za hotely alebo iné ubytovacie zariadenia.

Podľa prieskum štátneho centra pre sociálne štúdiá (CIS) sexuálny styk za peniaze najmenej raz za život absolvoval každý tretí muž v Španielsku.

Podľa webovej stránky Mujeres a seguir je Španielsko európskou krajinou s najvyšším dopytom po platenom sexe a treťou takouto krajinou v celosvetovom meradle. Španielsko nie je len "lídrom v spotrebe prostitúcie, ale je tiež jednou z hlavných destinácií obchodovania so ženami na celom svete", dodáva stránka.

Sánchezova strana pred parlamentnými voľbami, ktoré sa konali v apríli 2019, zverejnila manifest zameraný na ženy. Obsahoval aj návrh na zákaz prostitúcie, čo sa považovalo za krok na prilákanie voličiek.

Prostitúcia sa v tomto manifeste označuje za "jeden z najkrutejších aspektov feminizácie chudoby a jednu z najhorších foriem násilia páchaného na ženách".

Zrušenie prostitúcie sa v Španielsku opäť stalo témou verejnej diskusie po tom, ako ministerka pre rodovú rovnosť Irene Monterová v auguste zaslala autonómnym spoločenstvám list, v ktorom ich požiadala, aby zatvorili verejné domy a nočné kluby a prispeli tak k obmedzeniu šírenia koronavírusu.

"Musíme obmedziť nielen vírus covidu, ale aj vírus mačizmu," zdôraznil nedávno v rozhovore pre španielsky štátny rozhlas minister pre záležitosti spotrebiteľov Alberto Garzón zo strany Zjednotená ľavica (IU). "Najlepší by bol zákaz prostitúcie, ale s ponúknutím alternatív pre vykorisťované ženy," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu