Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2021 09:00 | Správy | Domáce správy

Slovák žijúci v Kodani si otvoril ústa: V čom by sa mala polepšiť naša krajina?

Slovensko by sa od Dánska mohlo inšpirovať robením politických rozhodnutí. Pre TASR to povedal Milan Chrenko, Slovák žijúci v dánskej Kodani. Za zaujímavé považuje aj to, že Dáni sa vedia dohodnúť na spoločnej vízii rozvoja spoločnosti, ktorá sa počas rokov zásadne nemení.

"Dôvera v inštitúcie a diskusia je tu na vyššej úrovni a je kultivovanejšia. Ak sa politici na niečom dohodnú, tak to platí a robia všetko pre to, aby to dodržali," hovorí Chrenko. Dobre sa to podľa neho ukázalo pri pandémii nového koronavírusu. Koalícia aj opozícia sa spoločne dohodli na opatreniach, ktoré následne platili dva týždne. "Človek tu vedel, že ak sa dnes niečo dohodne, tak to bude dva týždne platiť a nebude sa to meniť zo dňa na deň ako v iných krajinách," poznamenal Chrenko.

Poukazuje, že v Dánsku sa nemenia vízie smerovania krajiny po nástupe novej vlády. Pred približne 20 rokmi sa vláda dohodla na podpore zelenej ekonomiky a investíciách do zeleného biznisu. Investovali napríklad do zelených technológií, alebo sa dohodli na podpore cyklodopravy. "V súčasnosti sú cyklotrasy všade. Deti sa na bicykli dostanú do školy, dospelí do práce. Nie je to len o víkendovom bicyklovaní, ale o dennom dochádzaní," približuje Chrenko.

Slovensko by si, podobne ako Dánsko, mohlo zadefinovať životné prostredie a zelenú ekonomiku ako svoju prioritu. Dôvodom podľa neho je, že na Slovensku stále prebiehajú diskusie o tom, či chceme ostať ako montážna dielňa alebo chceme niečo iné. SR by tiež mala dať v súvislosti so životným prostredím financie na vedu, vzdelanie a iné potrebné reformy. Podporovať by sa mali aj zelené inovácie v malých a stredných firmách, a to na niekoľko rokov dopredu.

Chrenko si myslí, že Slovensko by malo nájsť mix spôsobov pri nakladaní s odpadom. Nejaká časť sa bude musieť, zatiaľ, podľa neho na Slovensku spaľovať, lebo nie všetko sa dá zrecyklovať či použiť znova. V Dánsku je podľa Chrenka vidieť dôkladné separovanie odpadu, aj keď majú spaľovne.

Hlavné mesto Kodaň je asi trikrát väčšie ako Bratislava. Je tu však menej individuálnej dopravy, viac bicyklov a mesto je vybudované formou štvrtí. Ľudia tam bývajú, chodia do práce, deti zase do školy. Kodaň tiež vytvorila na magistráte špeciálne oddelenie venujúce sa cieľom udržateľného rozvoja do roku 2030 a klimatickej zmene.

"Jeden z cieľov klimatickej politiky mesta je, aby mal každý občan maximálne desať minút pešo do parku v ktorejkoľvek časti mesta," poukazuje Chrenko. Dodal, že kodanské parky sú vystavané tak, aby zachytávali a postupne vsakovali dážď, nachádzajú sa tam aj rôzne jazierka. Kodaň tiež v súvislosti s adaptáciou na zmenu klímy upravovala kanalizáciu a robí mnoho opatrení vrátane podpory verejnej dopravy či zelených striech na budovách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!