Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2021 07:39 | Správy | Zahraničné správy

Hrabko to povedal na rovinu: Českí komunisti už asi spievajú labutiu pieseň

Parlamentné voľby v Českej republike priniesli voličom nádej na zmenu doterajšej vládnej politiky a zároveň znamenali ťažkú prehru pre tamojšie ľavicové strany. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Päť percent potrebných na vstup do Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky neprekročili Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD), ani Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM). „Ľavicové strany ´vysalo´ ANO Andreja Babiša. Podľa môjho odhadu najmä komunisti už spievajú labutiu pieseň a zrejme sa už nikdy nedostanú do takej kondície, aby postúpili do Poslaneckej snemovne,“ uviedol Hrabko.

„Skôr je možný návrat sociálnych demokratov, ale to všetko je otvorené a je to otázka budúcnosti. Veľmi bude záležať od toho, aký druh politiky a aké spôsoby v politike bude presadzovať nová vládna koalícia,“ dodal. Rysujúca sa päťkoalícia, zložená z doterajších opozičných strán, má podľa Hrabka šancu zlepšiť zlý stav verejných financií a zaviesť novú politickú kultúru.

Hladký prechod moci k novým subjektom by podľa neho mohol komplikovať prezident Miloš Zeman, ktorý sa v minulosti netajil zámerom poveriť rokovaniami o zostavení vlády doterajšieho premiéra Andreja Babiša. „Záleží na tom, nakoľko je prezidentov zdravotný stav vážny. Nie je žiadnym tajomstvom, že prezident Miloš Zeman je mimoriadne ústavne kreatívny. A po voľbách je prezident silným hráčom,“ pripomenul Hrabko.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyhlásila, že pokiaľ by bola v situácii guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií Petra Kažimíra, aktuálne obvineného z korupcie, veľmi vážne by zvažovala odstúpenie z funkcie pre ochranu mena inštitúcie. „Vyjadrila sa diplomaticky, ale čítať sa to dá iba tak, že podľa nej by mal odstúpiť,“ reagoval Hrabko. Neočakáva však, že by tak Kažimír v najbližšom čase urobil.

Skutočnosť, že sa vládne strany dohodli na rozpočte podľa Hrabka ešte nezaručuje, že sa zákon o štátnom rozpočte nebude meniť počas schvaľovania v parlamente, prípadne neskôr novelizáciou. Za nereálny považuje zámer výraznejšie konsolidovať verejné financie v roku 2023. „Nepredpokladám veľké šetrenie v predvolebnom roku, veď by to bola politická smrť vládnych strán. Je to politický nezmysel,“ poznamenal.

Na margo odmietavého stanoviska hnutia Sme rodina k navrhovanej reforme siete nemocníc a súdnej mapy Hrabko poznamenal, že rokovať s cieľom spriechodniť reformy v parlamente by mal premiér Eduard Heger (OĽANO). „Priestor na dohody je vždy, treba nájsť vôľu a ochotu dohodnúť sa. Je to premiér, kto má u poslancov vyjednávať podporu pre svoje reformy, to žiadny minister nedokáže,“ tvrdí Hrabko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!