Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2021 19:00 | Správy | Domáce správy

Sestrička Helena sa o pacientov stará už 50 rokov, do dôchodku sa nechystá: Jej najsilnejší zážitok zasiahne každého

Povolanie jej vybral osud už ako malému dievčatku, keď bola pacientkou v nemocnici. Helena Greisingerová (69) pracuje ako zdravotná sestra už 50 rokov.

Za ten čas stretla tisíce pacientov, no ku každému pristupovala s ochotou, pokorou a pochopením. Aj keď by si už mohla užívať voľno na dôchodku, rozhodla sa, že v nemocnici bude pomáhať aj naďalej.

Helenu si toto povolanie v podstate našlo samo. „Keď som mala šesť rokov, ležala som na krčnom oddelení so zápalom stredného ucha. Opakovalo sa to každý rok až do mojich dvanástich rokov. Keďže som sa často stretávala so sestričkami na oddelení a videla som ich prácu, povedala som svojim rodičom, že chcem byť sestrička. Pamätám sa, ako malej sa mi páčili uniformy sestričiek a neskôr práca s deťmi a ošetrovanie a pomoc pri liečení chorých ľudí,“ prezradila obetavá sestrička. „Do komárňanskej nemocnice som nastúpila 1. júla 1971, dva týždne po maturitách. Presne si pamätám, že bol štvrtok. Dostala som tri dni náhradného voľna na vybavenie pracovných záležitostí a hneď v nedeľu som nastúpila do popoludňajšej služby,“ zaspomínala na udalosti spred pol storočia Helena Greisingerová. Najviac ju zaujala práca sestier, podávanie liekov a injekcií, a tak zakotvila na ORL oddelení, kde jej za desiatky rokov prešli rukami tisícky pacientov s najrôznejšími osudmi.

Otvoriť galériu
Pacientov si pamätá

„Na jednej strane môžem spomenúť deti na krčnom a iných oddeleniach a na druhej strane dospelých pacientov, známych aj neznámych, s ktorými som sa stretla a s niektorými sa dodnes priatelím. Z detí sa postupom času stali rodičia. Keď sa s nimi dnes stretávam, poniektorí rozprávajú o vnúčatách. A to je pre mňa veľká radosť. Mnohých si pamätám veľmi podrobne a spomínam si dokonca aj na to, v ktorej izbe ležali, či akú mali diagnózu,“ dodala.

Otvoriť galériu

Najsilnejší zážitok má sestra Helena zo 70. rokov. „Mladý pacient bol po operácií mandlí a skomplikoval sa mu zdravotný stav. Musel byť prevezený do Bratislavy. Vtedy neboli helikoptéry a záchranné služby na takej úrovni ako teraz. Mali sme staré sanitky a ja ako sestra spolu s primárom sme robili v sanitke sprievod a všetko pre to, aby prežil. Musel dostávať počas transportu krv. Ja sama som celý čas držala fľašu s krvou nad hlavou pacienta. Primár ošetroval počas celej cesty pacientovi ranu. Bola to záchrana života. Pacient prežil, vyliečil sa. Po čase sa oženil a nasťahoval do bytovky, v ktorej som bývala aj ja,“ opísala jednu z najnáročnejších úloh v profesionálnej kariére. Do dôchodku sa však nechystá. „Ako dôchodkyňa sa veľmi necítim a do dnešného dňa pracujem ako zastupujúca sestra v nemocnici. Svoju prácu milujem,“ uzavrela.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mária prvýkrát za 15 rokov takmer koncert neodohrala.
Foto
Mária Čírová to povedala na rovinu: Už ma nebaví ľudí TOMUTO učiť, nech mi pokojne závidia!
Vakcína využíva rovnakú mRNA technológiu ako vakcína proti COVID-19 od Moderny
Prevrat v liečbe RAKOVINY! Testuje sa prvá vakcína: Neuveriteľné výsledky
Veľké priehľadné okno ponúka skvelý výhľad.
Foto
Zábava a sobáše na dne mora?! Z tejto futuristickej ponorky odpadnete: FOTO musíte vidieť
Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
(ilustračné foto).
Podlo oklamal známu influencerku a potom ju pripravila o život: Čo za tým bolo?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite