Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2021 08:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Tri lekárky z oddelenia nemocnice, kde pacienti bojujú o každý nádych: Posledné vyznania ľudí s covidom pred smrťou!

Nemocnice po celom Slovensku sa opäť zapĺňajú pacientmi s ochorením COVID-19. Inak to nieje ani vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, kde majú aktuálne hospitalizovaných 24 pacientov.

Na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny ležia s potrebou podpory dýchania traja pacienti. A podľa odborníkov budú tieto počty rásť. Na oddelení infektológie, kde je hospitalizovaná najväčšia časť ľudí s covidom, pracujú okrem iných tri lekárky, ktoré nám prezradili, ako každý deň bojujú o život svojich pacientov.

„Vôbec to nie je jednoduché. Áno, sme lekári a často sa stretávame s pacientmi, ktorí sú v kritickom stave z rôznych dôvodov, ale počas pandémie boli  úmrtia na našom oddelení oveľa častejšie a vždy ma zastihne myšlienka, že keby mohli ešte žiť,“ hovorí lekárka Valentyna Shandor z Ukrajiny.

Otvoriť galériu

Nebolo pre ňu ľahké sledovať, ako z ľudí na ich oddelení počas druhej vlny pandémie doslova unikal život. „Pacienti, ktorí u nás zomierali, boli väčšinou pri plnom vedomí a pozerať sa na človeka, ktorý desaturuje (klesá mu hodnota kyslíka v krvi), je extrémne ťažké. Na monitore vidíme neuveriteľné čísla saturácie kyslíka, rozumieme, že postupne dochádza k nezvratným procesom v organizme, nechápeme, ako s takými nízkymi hladinami kyslíka v krvi dokáže hovoriť, zvykajú si na hyposaturáciu,“ spomína mladá lekárka s tým, že často v tej chvíli pacienti cez lekárov odkazujú príbuzným, že ich majú veľmi radi. „Niekto povie, že nevládze, chce zomrieť. Iný ma chytí za ruku a chce, aby s ním niekto chvíľu zostal. Na našom oddelení pacientom poskytujeme strop liečby a všetci sa snažíme zabezpečiť im komfort, aby sa čo najmenej trápili, uľaviť im od bolesti. Nájsť spôsob podpory pacientov a ich príbuzných v takých situáciách je pre mňa najťažšie,“ dodala

Vrátila sa z Afriky

Lekárka Tetiana Modynets (36) priznala, že počas druhej vlny mali veľa úmrtí. „Je náročné zachovať chladnú hlavu a nepodľahnúť emóciám. Snažím sa spraviť maximum a zachraňujem, čo sa dá zachrániť,“ ťažko hľadá slová. Už mesiac s ňou pracuje na oddelení infektológie aj lekárka Monika Paločková (28). „Predtým som pôsobila v Afrike. Umieranie tam a tu je odlišné. V Afrike ľudia zväčša umierajú na choroby, ktorým sa nevedia vyhnúť, ako malária či tuberkulóza, tu sa dívame na umierajúcich, ktorí sa sami rozhodli neočkovať a dobrovoľne seba a aj nás vystavili tejto tragédii. My hasíme plamene ich nesprávneho rozhodnutia. Je to frustrujúce...“ povedala na záver.

Otvoriť galériu

Doktorky nabádajú k očkovaniu

 Valentyna Shandor (36)

- COVID-19 je infekčné ochorenie, ktorému pomocou vakcinácie vieme buď predísť, alebo zmierniť jeho priebeh. Naši pacienti s covidom často diametrálne zmenia svoj pohľad na vakcináciu. Jeden pacient mi minulý týždeň povedal, že spravil veľa chýb v živote, a to, že sa nedal zaočkovať proti covidu, je najväčšia hlúposť. Dnes bojuje o život na umelej pľúcnej ventilácii. Chcela by som apelovať aj na obvodných lekárov, nech svojim pacientom odporučia očkovanie. Nech zavolajú rizikovým pacientom, opýtajú sa ich, či sú očkovaní, porozprávajú sa s nimi, možno ten človek nemá odpovede na niektoré otázky, a preto sa bojí očkovania.

 Tetiana Modynets (36)

- Očkovanie je prevenciou ochorenia. Som zástanca očkovania, lebo verím vo vedu. Očkovaním chránime seba, ale aj okolie. Každému, kto je odporcom očkovania, by som odporučila zamyslieť sa nad otázkou, či je pripravený žiť s tým, že môže nakaziť svojich rodičov, starkých, susedov... Nie každý človek musí to ochorenie zvládnuť! Ako bude žiť s pocitom, že svojou nezodpovednosťou zapríčinil smrť človeka, ktorý tu mohol byť...

 Monika Paločková (28)

- Ešte je čas. Posledná šanca. Na covidových oddeleniach leží aktuálne približne 83 % neočkovaných pacientov. Pacientov, ktorí sa dusia. Niektorí sa uzdravia, iní umrú, niektorí majú dlhodobé následky po prekonanej ťažkej infekcii. Zbytočne. To, čo vás čaká po nakazení sa ochorením COVID-19, je neporovnateľne horšie, než možné nežiaduce účinky po vakcinácii. Veľa ľudí stále váha. Nebojte sa zavolať svojmu lekárovi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kil, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
Foto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody