Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2021 04:30 | Správy | Domáce správy
Video

Manželia Hanuliakovci vychovávajú syna podľa kamevédy: Z Miška chcú hviezdu NHL!

Michal a Lenka Hanuliakovci zo Žiliny sa pri výchove syna Miška (7) inšpirovali metódou kamevéda, ktorú vytvoril Čech Pavel Zacha.

Ten takýmto spôsobom vychoval zo syna Pavla úspešného hokejistu, ktorý pôsobí v NHL. Kamevéda zaujala aj režisérku Eriku Hníkovú, ktorá o Hanuliakovcoch nakrútila dokumentárny film Každá minúta života. Tí, ktorí film videli, sa rozdelili na dva tábory – vo vášnivých diskusiách riešia, či je, alebo nie je tento spôsob výchovy správny. Otec Michal Hanuliak (38) je presvedčený, že pre syna robia to najlepšie.

Za dnes už 7-ročným Miškom sme sa vybrali na zimný štadión v Krásne nad Kysucou (okr. Čadca), kde malý športovec trénoval na ľade No a v konečnom dôsledku obetavosť rodičov, ktorí svojmu synovi venujú doslova každú minútu života. A práve toto, v zásade ničím výnimočné rozhodnutie leží po vzhliadnutí filmu niektorým ľuďom v žalúdku.

Otvoriť galériu

Je, či nie je kamevéda správna výchovná metóda? „Je pravda, že niektorí ľudia nás už po pozretí 80-sekundovej upútavky odsúdili a bolo to pre nich vybavené. Tí, ktorí videli film, to už brali trochu ináč, hoci aj to je len 80 minút z nášho života,“ ozrejmil pán Hanuliak hneď na začiatku a rovno aj vysvetlil, prečo sa pre výchovu metódou kamevédy s manželkou Lenkou rozhodli. „Od začiatku sme sa rozprávali o tom, aké asi bude naše dieťa, ako ho budeme vychovávať. Prečítali sme niekoľko publikácií, zaujímali sme sa o rôzne výchovné rady a metódy. Tápali sme, tak ako aj iní rodičia, ktorí čakajú prvé dieťatko. Ku kamevéde sme sa dostali úplnou náhodou. Upozornil ma na ňu kamarát. Zaujala nás filozofia tejto výchovy, chceli sme s dieťaťom tráviť maximum času a maximálne ho rozvíjať,“ vysvetlil Miškov otec aj tréner v jednej osobe.

Otvoriť galériu

Chce byť šampión

Miško je veselé, usmievavé chlapča, ktoré okrem rodnej slovenčiny hovorí plynule po nemecky, komunikuje aj v anglickom jazyku. Od prvých rokov života ho rodičia vedú k športu – hrá tenis, lyžuje, bicykluje, fantasticky dribluje loptou, miluje gymnastiku a hrá na klavíri... Najväčšmi ho však zaujal hokej. Miško si ho vybral sám a podľa jeho vlastných slov by sa chcel stať hokejových šampiónom. „Mám najobľúbenejšieho hokejistu, volá sa Connor McDavid, je to najlepší hokejista sveta. A ja chcem byť ako on. Predstavujem si to tak, lebo on hrá za Edmonton Oilers a Edmonton Oilers má päť dresov a normálne kluby len dva,“ povedal nám s detskou úprimnosťou Miško a pán Hanuliak s úsmevom dodal: „Športovo založení rodičia nás podporujú a dokonca nás kontaktujú a pýtajú sa na rady. Myslím, že nás ohovárajú najmä tí, ktorí so svojimi deťmi trávia menej času. Keď vidíme, že Miško je zdravý a vysmiaty, tak si vravíme, že ho vychovávame správne,“ uzavrel.

Čo je kamevéda

Je založená na vyváženom pomere intelektuálnej a pohybovej výchovy a na výchovnom pôsobení jeden na jedného (rodič – dieťa) predovšetkým v období predškolského veku. Dieťaťu sa snažíte predostrieť viacero možností, ktoré môže skúsiť. Ide o komplex všetkého, aby sa dieťa zdravo a šťastne rozvíjalo, ale aby zároveň nebolo do niečoho nútené.

Je založená na vyváženom pomere intelektuálnej a pohybovej výchovy a na výchovnom pôsobení jeden na jedného (rodič – dieťa) predovšetkým v období predškolského veku. Dieťaťu sa snažíte predostrieť viacero možností, ktoré môže skúsiť. Ide o komplex všetkého, aby sa dieťa zdravo a šťastne rozvíjalo, ale aby zároveň nebolo do niečoho nútené.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily