Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2021 11:15 | Správy | Domáce správy

Združenie sudcov sa pustilo do Kolíkovej súdnej mapy: Ciele možno dosiahnuť inak

Ciele reformy súdnej mapy možno dosiahnuť aj bez rušenia krajských súdov (KS) a vzniku mestských súdov v Bratislave a Košiciach.

Vyplýva to z vyjadrenia prezidenta Združenia sudcov Slovenska (ZSS) Františka Moznera. "Pri personálnom doplnení dotknutých okresných súdov do stavu zodpovedajúcemu ich nápadu a skladbe vecí a pri zavedení tzv. kauzálnej príslušnosti v obchodnej agende je možné ciele navrhovanej reformy dosiahnuť pri zachovaní súčasného stavu," uviedol s tým, že to isté platí aj pre navrhované rušenie krajských súdov.

"Zrušenie štyroch krajských súdov - z toho dvoch najväčších na Slovensku – a ich transformácia na pracoviská zostávajúcich krajských súdov reálne sťaží fyzický prístup k odvolacím súdom pre časť účastníkov konania, najmä v trestných veciach, súdne konanie predraží a v určitých prípadoch ho môže aj spomaliť," vyhlásil. Navrhovaná zmena podľa ZSS nie je spôsobilá prispieť k naplneniu deklarovaných cieľov.

Združenie nesúhlasí s tézou reformy, že na fungovanie náhodného prideľovania vecí je nevyhnutné, aby boli na súde vyťažení aspoň traja špecializovaní sudcovia, respektíve senáty. "Podľa súčasnej (od 1. apríla 2005 účinnej) právnej úpravy je podmienka náhodného pridelenia splnená vtedy, ak sa má vec prideliť jednému aspoň z dvoch senátov alebo samosudcov. Táto dlhodobo uplatňovaná prax je pritom v súlade aj so stanovisko tzv. Benátskej komisie z roku 2010 a tiež stanoviskom CEPEJ z roku 2017," podotkol Mozner.

Rušenie malých okresných súdov ZSS neodmieta, za problematické považuje, že z podkladov k návrhu "nie je zrejmé, na základe akých vstupných údajov a kritérií boli stanovené odhadované počty špecializovaných sudcov v jednotlivých základných súdnych agendách na existujúcich okresných súdoch, čo má rozhodujúci význam pre to, či je zrušenie konkrétneho okresného súdu vecne opodstatnené".

ZSS uplatnilo v rámci medzirezortného pripomienkového konania zatiaľ pripomienky k návrhom zákonov, týkajúcich sa vzniku mestských súdov a reformy sídiel a obvodov krajských i okresných súdov. "ZSS sa v princípe stotožňuje s cieľmi, ktoré reforma súdnej mapy sleduje, a to pokiaľ ide o vytvorenie lepších podmienok pre špecializáciu sudcov na úrovni okresných súdov, ktoré by mali viesť k zvýšeniu výkonu a kvality súdnictva," podotkol Mozner. Kritizuje, že zástupca ZSS nebol opätovne zapojený do prípravy návrhu novej súdnej mapy a združenie nedostalo odpoveď na vznesené pripomienky k pôvodnému návrhu.

V polovici septembra ministerka spravodlivosti Mária Kolíková informovala, že by po novom mohli fungovať štyri druhostupňové všeobecné súdy, namiesto doterajších ôsmich. A to v Trnave, Prešove, Banskej Bystrici a Žiline. Navrhované zmeny sa týkajú aj zriadenia mestského súdu v Bratislave a Košiciach, či nového usporiadania sídel a obvodov okresných súdov, ktorých počet sa má znížiť z 54 na 30.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli