Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2021 14:45 | Šport | Futbal
FotoVideo

Kamarov právnik si po zápase so Spartou nedal servítku pred ústa: Praha má vážny problém s rasizmom!

Fínsky útočník Glen Kamara (25) zabŕdol do osieho hniezda menom Česko ešte počas minulého ročníka Európskej ligy, kedy sa na pôde škótskeho Rangers predstavila Slavia Praha.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Za ňu nastúpil český hráč Ondřej Kúdela, ktorý sa na konci zápasu po tom, ako sa atmosféra vyostrila nepriaznivým výsledkom pre škótskeho majstra dostal do konfliktu. Frustráciu si na súperovi vylial aj Glen Kamara, ktorý sa dostal do potýčky s Kúdelom. Medzi hráčmi prebehla aj slovná výmena, s ktorou sa po zápase začal oháňať celý škótsky klub na čele s trénerom Stevenom Gerrardom a Glenom Kamarom. Tí sa situáciu snažili interpretovať, ako rasizmus zo strany Kúdelu na Kamarovu adresu.

Pred šatňami mal neskôr Kamara pred zrakom svojho trénera a celej českej výpravy fyzicky napadnúť Kúdelu, tento akt však ostal bez akéhokoľvek povšimnutia a trestu. Navyše Ondřej dostal od disciplinárnej komisie trest na desať zápasov.

Osud sa rozhodol spojiť Glena Kamaru s Českom znovu. Tentokrát sa Rangers predstavili na pôde Sparty Praha. Tá mala zákaz diváckej účasti na štadióne, preto tribúny zaplnilo 10-tisíc školákov. Tí evidentne na konfrontáciu Kamaru s Kúdelom nezabudli a pri každom Fínovom dotyku s loptou hromadne pískali a bučali.

Ťažko povedať, či v zápase zasiahla spravodlivosť alebo to bola iba skrátka zhoda náhod, ale Kamara po údere lakťom do súpera videl druhú žltú kartu a z ihriska sa porúčal predčasne. Odchod do šatne mu pochopiteľne "spríjemnili" aj detskí diváci.

Cieľom pískania a bučania divákov bolo pripomenúť Kamarovi kauzu s Ondřejom Kúdelom. Do celej záležitosti sa však obul aj Fínov právnik, ktorý už trochu tradične celú situáciu prekrútil na rasizmus. "Aj napriek tomu, že mali fanúšikovia zákaz vstupu na štadión, klub to nerešpektoval a priviedol tam vyše 10-tisíc školákov. Drvivá časť z nich pískali a bučali pri každom dotyku s loptou na Glena Kamaru a všetkých tmavých hráčov Rangers. Dnešný zápas opäť ukázal, že Praha má vážny problém s rasizmom a UEFA ako obvykle mlčí," povedal Aamer Anwar.

"Kamara a hráči Rangers ukázali svoju profesionálnosť, avšak žiadny hráč by pri výkone svojej práce nemal čeliť niečomu takému. A už obzvlášť nie na európskej úrovni," dodal jedným dychom.

UEFA sa prirodzene snaží bojovať proti rasizmu, aj preto vyhodnocuje aj tie najmenšie a často ničím nepodložené podnety, ako možné rasistické útoky, ktoré nekompromisne trestá. V prípade konfliktu s Kúdelom bola UEFA dokonca schopná prehliadnuť možné fyzické napadnutie, len aby mohla skutok klasifikovať ako rasizmus.

V prípade českých pískajúcich detí na Kamarovu adresu však o rasizme možno hovoriť len ťažko. Vo futbalovom svete sa podobné správanie deje na dennej báze a z najrôznejších dôvodov. Či už je to túžba hráča opustiť klub, prípadne prestup do rivalského klubu a podobne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, ik

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Kengura - albín je vzácna, často sa nevyskytuje.
Foto
Nová atrakcia v Stropkove: V najmenšej zoo majú kenguru albína! Rozkošné FOTO
Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore
NR SR
Na Slovensku funguje okolo 160 politických strán: Pribudnú ďalšie
Anna Záborská
20. rokov v EÚ: Záborská bola pri rokovaniach, dnes má o budúcnosti jasnú predstavu: Je za zrušenie veta?
Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Vykladanie riadu. Eva sa ako hodinová manželka stará aj o umývačku
Foto
Kysučanka Eva má originálnu prácu: Je z nej hodinová manželka! Čo všetko vám splní?
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Laureáti národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023
Foto
Odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti: Nechýbala ani Čaputová! Jedna snímka hviezdila najviac
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!