Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2021 18:57 | Správy | Domáce správy
Foto

Reforma národných parkov im nedá spávať: Pred NR SR sa zišli stovky ľudí

Stovky ľudí sa zišli vo štvrtok poobede pred Národnou radou SR na podporu plánovanej reformy národných parkov. Žiadajú utlmenie ťažby na štátnych pozemkoch v národných parkoch a o presun pozemkov v národných parkoch patriacich štátu pod ochranárov.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Iniciatíva My sme les, ktorá akciu zorganizovala, chcela poslancom odkázať, že ľudia pozorne sledujú, či konečne zastavia devastáciu vzácnych lesov v národných parkoch. Pripomenula, že parlament doteraz nikdy nestál pred tak závažným rozhodnutím - odobrať správu štátnych pozemkov v národných parkoch lesohospodárskym podnikom, ktoré v nich ťažia drevo, a dať ju Štátnej ochrane prírody pod Ministerstvom životného prostredia.

Na transparentoch bolo vidieť nápisy ako "Podporujeme reformu národných parkov", "Slobodné národné parky sú dobré pre všetkých" či "Národné parky pre prírodu a ľudí". Podľa Mareka Kuchtu z iniciatívy My sme les petíciu Osloboďme národné parky podpísalo vyše 36 000 ľudí. "Situácia v národných parkoch je kritická, každý z nich je jedinečný, avšak čo sa týka ekologickej situácie, sú na tom veľmi zle," povedal Kuchta.

Pripravovaná novela zákona o ochrane prírody a krajiny je podľa organizátorov dôležitá, pretože situácia v národných parkoch je kritická. Podľa iniciatívy každý mesiac odíde 1600 – 2800 vyťažených kamiónov dreva z národných parkov či 380 – 640 kamiónov týždenne. "Za deň je to 75 až 130 kamiónov vyťaženého dreva len z národných parkov," povedal Kuchta. V súčasnosti sú národné parky podľa Kuchtu atraktívne napríklad na výstavbu hotelov či ťažbu dreva.

V súvislosti s reformou sa protestovalo minulý týždeň i v Banskej Bystrici. Na celoslovenskom zhromaždení na podporu vidieka a jeho obyvateľstva, ktoré sú proti reforme národných parkov a chránených území, sa vo štvrtok (9.9.) zišlo cez tisíc účastníkov. Rečníci zdôraznili, že pripravovaná novela zákona o ochrane prírody a krajiny bude mať negatívne dosahy.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) reagoval na zhromaždenie s tým, že ľudí zavádzajú. Upozornil, že reforma sa netýka majiteľov neštátnych lesov a pokusy spolitizovať ju sú nešťastné. Slovenská lesnícka komora vyjadrenie envirorezortu, že organizátori nedávneho zhromaždenia v Banskej Bystrici sú politicky motivovaní a podávajú klamlivé informácie, odmietla.

Novela zákona o reforme národných parkov hovorí o presune pozemkov v národných parkoch patriacich štátu pod ochranárov. Zámer predložili do parlamentu koaliční poslanci. Poslanci parlamentu by o novele zákona o ochrane prírody mali rokovať na októbrovej schôdzi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?