Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2021 18:31 | Šport | Motorizmus
Video

Verstappen ostal po hrozivo vyzerajúcej zrážke chladný: Šlo podľa neho o bežnú kolíziu

Kolízia pilotov F1 Maxa Verstappena s Lewisom Hamiltonom na nedeľňajšej VC Talianska zvýšila napätie medzi ich tímami Red Bull a Mercedes.

Podľa predstaviteľov nemeckej stajne išlo o zreteľný taktický faul, Verstappen aj jeho tím považovali situáciu za bežnú jazdeckú kolíziu.Traťoví komisári posúdili ich zrážku ako chybu Verstappena, za ktorú ho potrestali stratou troch pozícií na štarte nasledujúcich pretekov v Rusku. To však nemusí byť konečný trest, keďže nie je vylúčená ani ďalšia strata pozícií pre výmenu komponentov v pohonnej jednotke. Zároveň dostal aj dva trestné body, keďže komisári usúdili, že pri vjazde do zákruty nebol včas vedľa Hamiltona a dostal sa k nemu až po príliš neskorom brzdení. "Keď sme na vnútornej stope, tak každý pilot má právo držať si svoju pozíciu. Platí pravidlo, že zákruta patrí tomu pilotovi, ktorý je vpredu a ten druhý potom musí upustiť od manévru," konštatoval Hamilton. Pri kolízii mu pomohol bezpečnostný systém halo, ktorý mu nad hlavou udržal pneumatiku Verstappenovho monopostu.

Holanďan bol sklamaný zo vzniknutej situácie, no emóciami príliš neplytval. "Dúfal som v dobrý výsledok. Nič nám neostáva, len ísť ďalej," poznamenal Verstappen, ktorému sa nepozdával trest od traťových komisárov. "Nesúhlasím s tou penalizáciou, keďže som presvedčený, že to bola bežná kolízia. Bojovali sme o pozíciu, no v takej situácii potrebujete, aby pretekári spolupracovali, aby mohli obaja zvládnuť zákrutu. Lewis ma však vytláčal až kým tam neostalo miesto iba pre jedno auto a nastala kolízia." K situácii došlo po tom, čo Hamilton vyšiel z boxov na trať v momente, keď okolo prechádzal Verstappen. "Už v prvej zákrute ma začal vytláčať. Chcel som to skúsiť a pretekať tvrdo, ale férovo. Je nešťastné, čo sa stalo, ale obaja sme profesionáli a pôjdeme ďalej,” poznamenal Verstappen.

Šéf stajne Mercedes Toto Wolff na margo incidentu uviedol. "Vo futbale sa takéto počínanie nazýva taktický faul. Maxovi bolo jasné, že sa to skončí nárazom." Ku kolízii Verstappena s Hamiltonom došlo aj na VC Veľkej Británie v Silverstone, keď Brit pri vjazde do pravotočivej zákruty "odstrelil" Verstappena, ktorý ho skúsil obehnúť z vonkajšej strany. Wolff nemá pochybnosti o tom, že nešlo o bežnú kolíziu, tzv. racing incident. "Tam sme mali nehodu vo vysokej rýchlosti a žiadne auto neskončilo na hlave iného jazdca. Ako ďalej môžeme zájsť? Nabudúce možno dôjde k zrážke vo vysokej rýchlosti a dopadne to horšie."

Do konca seriálu F1 ostáva 8 podujatí, nasledujúce je na programe v poslednú septembrovú nedeľu na okruhu v ruskom Soči. Priebežný líder MS Verstappen vstúpi do pretekov s 5-bodovým náskokom pred Hamiltonom.

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?