Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2021 16:22 | Správy | Domáce správy

Fico si pre Lipšica želá jediné: Verím, že si s ním Žilinka urobí poriadok do 24 hodín

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico verí, že si generálny prokurátor Maroš Žilinka urobí do 24 hodín poriadok so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom.

Zdôvodňuje to tým, že Lipšic si mal svojvoľne vymyslieť trestné stíhanie. Fico tak reagoval na zastavenie trestného stíhania vo veci podozrení z manipulácie výpovedí svedkov Úradom inšpekčnej služby ministerstva vnútra námestníkom generálneho prokurátora Jozefom Kanderom.

Fico tvrdí, že už zo správy Slovenskej informačnej služby prečítanej na neverejnom rokovaní parlamentu vyplynulo, že sa manipulujú trestné konania, udavačov motivujú a dostávajú pokyny, čo majú hovoriť.

„Zdá sa, že objem týchto dôkazov a kvalita týchto dôkazov sú také obludné a potvrdzujú manipulácie zneužívania právomoci verejných činiteľov, politickú nadprácu vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a prokurátorov špeciálnej prokuratúry, že dostali obrovský strach,“ povedal Fico s tým, že to bolo v čase vzniku špecializovaného vyšetrovacieho tímu Úradu inšpekčnej služby, ktorému šéfovala vyšetrovateľka Diana Santusová.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) podľa Fica zamlčiava informáciu z vnútornej kontroly v rámci rezortu vnútra, ktorá hovorí o tom, že postup Santusovej vo vyšetrovaní bol v súlade so zákonom. Generálna prokuratúra SR podľa Fica skonštatovala, že elitní vyšetrovatelia a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic voči nim svojvoľne začali trestné stíhanie. Špeciálny prokurátor sa podľa jeho slov stal dozorujúcim prokurátorom v tejto veci účelovo.

„Ak je špeciálny prokurátor SR, zvolený NR SR spájaný priamo konkrétne so svojvoľným a vymysleným trestným stíhaním, ktoré nemá absolútne žiadne skutkové základy, tak situácia je mimoriadne vážna,“ dodal Fico s tým, že ide o koniec právneho štátu.

Lipšic v utorok poukázal na to, že generálny prokurátor nemôže zrušiť právoplatné rozhodnutie v prípravnom konaní, keď nie je nikto obvinený. "V procesnom štádiu, keď nie je nikto obvinený, takéto oprávnenie podľa výslovného znenia Trestného poriadku jednoducho nemá," uviedol.

Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera 24. augusta zastavil trestné stíhanie vo veci podozrení z manipulácie výpovedí svedkov Úradom inšpekčnej služby ministerstva vnútra, ktoré dozoruje Lipšic. Generálna prokuratúra SR argumentovala, že uznesenie o začatí trestného stíhania bolo vydané v rozpore so zákonom, nepríslušným orgánom, bez akýchkoľvek relevantných podkladov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť