Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Demo, už 10 rokov nám chýbaš! Slovensko si pripomína leteckú tragédiu, pri ktorej zomrel Pavol Demitra († 36)

Čas neúprosne letí, ale spomienky zostanú navždy v srdci! Presne pred desiatimi rokmi – 7. septembra 2011 – sa stala jedna z najväčších tragédií v histórii športu.

Na letisku Tunošna pri meste Jaroslavľ sa zrútilo pár sekúnd po štarte lietadlo typu Jak-42. Na palube sa nachádzal hokejový tím KHL Lokomotiv Jaroslavľ, ktorý smeroval do bieloruského Minsku na prvý duel sezóny. Bohužiaľ, medzi obeťami bol aj bývalý kapitán slovenskej reprezentácie Pavol Demitra († 36). Zanechal po sebe manželku Majku (44) a syna Lucasa (18) i dcérku Zarku (16)...

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Slovenský hokej stratil v podobe Pavla Demitru obrovského srdciara a veľkú hokejovú legendu. Skúsený útočník prišiel do Ruska dohrať úspešnú a bohatú kariéru, ale pôsobenie v KHL sa mu, žiaľ, stalo osudným! „Opäť mám v Rusku chuť do hokeja, cítim sa v Jaroslavli veľmi dobre. Chýba mi tu iba rodina,“ povedal pre Nový Čas po odchode zo zámoria do Ruska Demitra. Ten pôvodne na cestu smrti do bieloruského Minsku ani nemal letieť, keďže mal zdravotné problémy. Napokon však do lietadla nasadol a už z neho, žiaľ, nevystúpil...

Odpočíva so synom

Na palube lietadla bolo celkovo 45 ľudí a prežil iba letecký technik. Pohreb slovenskej legendy sa konal až 16. septembra a treba povedať, že takú rozlúčku zatiaľ nemal žiadny Slovák v histórii. S hokejovým idolom sa na zimný štadión v Trenčíne, ktorý už nesie názov Zimný štadión Pavla Demitru, prišli rozlúčiť tisícky ľudí a celý národ bol v slzách. Paliho pozostatky uložili na Evanjelickom cintoríne v Trenčíne a spolu s ním aj urnu s popolom jeho synčeka Tobiasa, ktorý pre vrodenú chybu zomrel iba pár dní po narodení koncom mája 2005.

Nový život

Manželka Majka sa dlhé roky ťažko vyrovnávala so stratou milovaného manžela. Pri živote ju držali deti Lucas a Zarka. Žiaľ najskôr zaháňala pri maľovaní, písala básne i rozprávky. Teraz má už iné hobby a zmysel života. „Už sa k Paľkovi nebudem vyjadrovať. Za tie roky bolo povedané všetko,“ vyjadrila sa pre Nový Čas Majka, ktorá posledné roky študuje psychológiu a momentálne je v piatom ročníku. „Toto štúdium ma napĺňa a dáva mi to zmysel. Rovnako ako aj moje deti Lucas a Zarka,“ dodala silná žena, ktorá si naozaj prešla v živote ťažkým obdobím.

Pád pre neschopnú posádku

Vyšetrovanie nehody lietadla Jak-42 smerujúceho do Minska ukázalo, že piloti urobili sériu chýb. Lietadlo bolo v dobrom technickom stave. K tragédii došlo pri štarte na letisku Tunošna, prežil ju iba palubný inžinier Alexander Sizov. Pred súdom skončil Vadim Timofejev, zástupca riaditeľa Jak Servi. „Kapitána vymenoval na základe falošných dokladov, druhý pilot nemohol viesť v tom čase lietadlo,“ uviedol hovorca vyšetrovateľov.

Neskúsená posádka stanovila vzletovú rýchlosť o 20 km/h nižšiu, ako by bolo potrebné pri danej hmotnosti lietadla a výkone motorov. Jeden z pilotov sa pri ťahu riadiacej páky nechtiac zaprel o brzdový pedál, čím lietadlo ešte spomalil. V tkanivách 2. pilota objavili stopy zakázaného fenobarbitalu, látky s tlmivým účinkom na nervovú sústavu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor:

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Lekárka zažívala v posledných mesiacoch hotové peklo.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny