Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.09.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF sa predstavili svetové esá: Divákov očarili manévre Baumgartnera

Výkonné stroje na zemi aj vo vzduchu! Medzinárodné letecké dni SIAF sa po dvojročnej prestávke zapríčinenej pandémiou vrátili vo veľkom štýle.

Fanúšikovia leteckej akrobacie však nemierili do tradičnej bašty tohto podujatia, a namiesto letiska na Sliači, ktoré prechádza opravou, prišli do areálu v Kuchyni pri Malackách. Vrcholom programu boli akrobatické vystúpenia rakúskeho pilota Felixa Baumgartnera (52) na vrtuľníku a talianskej skupiny Frecce Tricolori. 

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

Do Malaciek dorazili napriek pandémii tisícky divákov, no všetci museli byť zaočkovaní alebo otestovaní. „Platné nariadenia nám trochu skomplikovali život. Napriek tomu však v prvý deň bola vysoká účasť,“ prezradil výkonný riaditeľ medzinárodných leteckých dní Ivan Hůlek. Prilákať ľudí mali piatkovým preletom nad hlavným mestom aj talianske akrobatické esá zo skupiny Frecce Tricolori, ktoré nad Bratislavou na oblohe „nakreslili“ taliansku trikolóru. „Bola to skvelá príležitosť, ako predviesť naše schopnosti veľkému množstvu ľudí. Je to naše tradičné vystúpenie a tešíme sa, že sa to ľuďom páčilo,“ povedal veliteľ letky Gaetano Farina. V sobotu sa napokon ukázalo, že tento prelet splnil účel a do Malaciek dorazili davy zvedavých fanúšikov lietadiel. Tí napríklad obdivovali dopravné lietadlo Spartan využívané ozbrojenými silami aj na Slovensku, no na štartovacej dráhe v Malackách sa predviedla aj talianska verzia. Veľkým prekvapením boli aj uzemnená historická stíhačka Hurricane z 2. svetovej vojny, ale aj belgická F-16 či český vrtuľník MI-24.

Hviezdou rakúska legenda

Na leteckých dňoch sa zúčastnil aj lietajúci Rakúšan Felix Baumgartner, ktorý predviedol akrobatické kúsky s vrtuľníkom. „Vôbec prvýkrát môžem predviesť svoju šou v Európe. Som nadšený, že tu môžem byť,“ povedal pre Nový Čas skúsený pilot s tým, že jeho vrtuľník je na takúto šou špeciálne upravený. „Bežný vrtuľník by to nezvládol. Na to, aby som to dokázal, som musel veľa trénovať, hlavne s mojimi učiteľmi v Texase a Arizone,“ dodal s tým, že žiaden kúsok nenahradí pocit, ktorý zažil, keď skákal z výšky 39 kilometrov. „Bol to úžasný pocit. Chystal som sa na to 5 rokov. Hoci som pri páde prekonal rýchlosť zvuku, veľmi som si to vtedy neuvedomoval,“ uzavrel s tým, že pracuje na čomsi veľkom. Napokon rozdal pár autogramov a odkráčal do privátnej zóny, zatiaľ čo vôkol panoval čulý ruch a diváci ostošesť fotili dych berúce kúsky ostrieľaných pilotov. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Oliver Andrejčák /Foto: Martin Hanzel,  Michal hanko, REd BULL

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?