Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2021 14:14 | Správy | Domáce správy

Veľká kritika plánovanej reformy národných parkov: KDH zvozila novelu pod čiernu zem

Poslanecká novela, ktorou sa majú štátne pozemky v národných parkoch previesť pod ochranárov, v aktuálnom znení nezabezpečí lepšiu ochranu chránených území.

Neriešia sa ňou skutočné problémy v národných parkoch a vyvoláva veľkú neistotu u dotknutých subjektov. Upozornilo na to mimoparlamentné KDH. "Zjednotiť správu národných parkov je potrebné, no týmto návrhom zákona sa to vôbec nevyrieši. Je nutné otvorene a poctivo rokovať s vlastníkmi a obhospodarovateľmi lesov, keďže napríklad v Tatranskom národnom parku je až polovica územia v rukách neštátnych vlastníkov," tvrdí podpredseda KDH Marián Čaučík.

Ďalší problém vidí v tom, že presunom majetku spod ministerstva pôdohospodárstva na envirorezort sa nezabezpečí ochrana a dobrá správa vzácnych území. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) hovorí o systémových zmenách a chýba koncepcia toho, čo sa bude diať po prijatí zákona, hovorí Čaučík.

"Lesníci, poľnohospodári, starostovia a obyvatelia obcí, ktorých životy aj živobytie úzko súvisia s územím národných parkov, majú oprávnené obavy a neistotu z toho, čo bude ďalej. Takéto vážne rozhodnutia majú byť výsledkom odborného širšieho dialógu, nie nedomysleného direktívneho rozhodnutia," konštatuje podpredseda KDH. Dodal, že prijatie novely nezabezpečí kvalitnejšie procesy a ochranu prírody na Slovensku.

Ladislav Rosival z KDH očakáva, že ak zákon prejde, tak envirorezort bude v národných parkoch presadzovať bezzásahovosť na výrazne väčšom území. To môže znamenať obmedzenia aj pre neštátnych vlastníkov. "Napríklad pri úmyselnom nespracovaní veternej kalamity v smrekových porastoch je veľmi veľká pravdepodobnosť kalamitného rozšírenia lykožrúta aj na okolité neštátne porasty. Vymáhanie odškodnenia od štátu je v takýchto prípadoch veľmi zložité," podotkol Rosival.

Poslanci parlamentu by o novele zákona o ochrane prírody mali hlasovať v septembri. O reforme viedol envirorezort sériu diskusií po celom Slovensku. Na začiatku augusta sa uskutočnilo posledné rokovanie o budúcnosti národných parkov vo Svite. To sprevádzali protesty niekoľkých desiatok nespokojných ľudí. Odporcovia aj priaznivci reformy národných parkov sa stretli aj v Bratislave. Lesníci i poľovníci žiadali, aby prevod pozemkov riešila vládna a nie poslanecká novela.

K návrhu reformy národných parkov vznikla pracovná skupina tvorená zo zástupcov koaličných strán, ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) a ministra Budaja. Dohodnúť sa majú na pozmeňovacích návrhoch a stratégii celého postupu aj vo vzťahu k technicko-legislatívnym otázkam, ktoré sú spojené s presunom pozemkov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?