Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2021 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Marcela napísala knihu o štvornohom miláčikovi: Shaggy učí deti láske k hendikepovaným

Psom obetovala svoj život. Marcela Juríčková z Veľkého Medera od detstva snívala o tom, že bude veterinárkou a bude sa venovať najmä chlpatým štvornohým miláčikom. Osud to však zariadil inak a ona sa stala učiteľkou.

Napriek tomu svoj sen stále žije. Zachraňuje psy a viaceré si neskôr aj sama nechala. Spomedzi jej ôsmich kamarátov sa vymyká hlavne jeden - hendikepovaný kríženec Shaggy. Tomu nielenže zachránila holý život, ale stará sa o neho napriek jeho fyzickému postihnutiu. Teraz napísala knihu pre deti, v ktorej chce najmenším práve cez svet Shaggyho vysvetliť, že hendikepovaných sa netreba báť a že sú úplne normálni.

Otvoriť galériu

Shaggy je ochrnutý a pohybuje sa buď pomocou predných nôh, alebo na špeciálnom vozíku, ktorý mu dala Marcela zhotoviť na mieru. Našla ho začiatkom mája 2016 v zúboženom stave po napadnutí iným psom. Previezla ho na špecializovanú kliniku v Bratislave, kde podstúpil potrebné vyšetrenia vrátane magnetickej rezonancie, avšak tieto vyšetrenia potvrdili, že Shaggy je ochrnutý trvalo a nezvratne. Bola postavená pred ťažké rozhodnutie, či zvoliť humánnu eutanáziu, alebo mu dať šancu žiť. Shaggyho ošetrujúci veterinár sa vyjadril, že pes s takou úžasnou povahou musí žiť, a tak putoval k Marcele do dočasnej opatery, z ktorej sa po asi dvoch rokoch stal trvalý domov. Lebo oni dvaja si boli súdení.

Ťažké začiatky

Spočiatku to so Shaggym nebolo vôbec jednoduché, bolo treba naučiť sa pravidelne ho vyprázdňovať, pretože pre ochrnutie nedokázal vylučovanie kontrolovať. Večným strašiakom sa stal zápal močového mechúra, ktorý často trápi práve ochrnuté psy. „Na Slovensku sa v tom čase nebolo na koho obrátiť po radu, samozrejme, veterinári pomohli, ako vedeli, ale praktické rady z každodenného života nemali po ruke ani oni,“ spomína psičkárka.

Marcela sa musela naučiť všetko sama, študovala články, veľa čítala, aby zistila, ako môže Shaggymu zabezpečiť čo najlepšiu starostlivosť. Po tom, ako spolu nabehli na spoločný rytmus, sa v Marcele začala formovať potreba pomáhať ľuďom, ako bola ona sama, takým, čo sa zo dňa na deň ocitnú v situácii, keď ich rodinný miláčik zostane hendikepovaný. Chcela, aby sa títo majitelia mali na koho obrátiť. Zároveň chcela ukázať „svetu“, že hendikep je len v hlave a treba pomôcť takýmto zvieratám v útulkoch nájsť si domov. Z tejto potreby vznikol postupne projekt Handipiknik, ktorý spája najmä majiteľov psov s hendikepom, ale aj takých nadšencov, ktorí majú zdravého miláčika, ale angažujú sa v projekte.

Nápad s knihou

Ako učiteľka si Marcela veľmi dobre uvedomuje, že s výchovou empatických, dobrých dospelých je potrebné začať v ranom veku, a preto v nej jedného dňa skrsla myšlienka napísať o Shaggym a jeho kamarátoch knihu. A tak vzniklo dielko s názvom Shaggyho dobrodružstvá s priateľmi. Táto malá knižôčka obsahuje 10 básničiek a 6 príbehov o psíkoch, ktoré sú skutočné. „Každá básnička či príbeh v sebe nesú určité posolstvo, učia deti byť otvorenejšími vo vnímaní sveta vôkol a zároveň ich učia, ako sa správať k zvieratám tak, aby si navzájom neublížili,“ vysvetľuje svoj zámer. Knihu ilustrovala Klaudie Ančincová, ktorá si pred rokmi od Marcely adoptovala slepého psíka - Rexa.

Príbeh je ideálny nástroj na presvedčenie

Peter Strcula, tréner neuropsychológie

- Náš mozog miluje príbehy. Dokonca sa z nich učí takmer rovnako ako z  vlastnej skúsenosti, ak dôjde k stotožneniu. Preto je podanie názoru cez príbeh jeden z najsilnejších spôsobov, ako niekoho presvedčiť. S príbehom sa dá totiž ťažko nesúhlasiť. Deti taktiež milujú psy. Rady si o nich čítajú, dokážu s nimi súcitiť a prehlbovať svoju empatiu. Preto komunikovať posolstvo cez príbehy psov je skvele zvolená forma. Úspech a vplyv danej knihy tak budú závisieť hlavne od kvality obsahu

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Je to tu, Trump priznal, čo by zrušil po nástupe do funkcie: Biden bude peniť od zlosti
(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov