Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.08.2021 14:09 | Správy | Domáce správy

Mikas poodhalil prácu hygienikov: Úzke kontakty nakazených vyhľadávame každý jeden deň

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) aktuálne dokážu vyhľadať všetky úzke kontakty osôb pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19.

Ako v utorok informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, stále platí povinnosť tzv. samodohľadávania kontaktov v prípade, že osoba dostane pozitívny výsledok testu.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas poukázal na to, že počet ľudí, ktorí sa podieľajú na dohľadávaní kontaktov, dokážu operatívne zvýšiť alebo znížiť. "Úzke kontakty pozitívne testovaných vyhľadávame každý jeden deň," uviedol.

ÚVZ je okamžite schopný z vlastných radov nasadiť na vyhľadávanie kontaktov svojich kmeňových zamestnancov, ide približne o 760 ľudí, konkrétne o epidemiológov aj vyškolených pracovníkov z iných odborných sekcií regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ). "V kritickej situácii vedia RÚVZ nasadiť aj ďalších ľudí z odborov. V porovnaní s druhou vlnou pandémie COVID-19 majú regionálne úrady viac o 175 kmeňových zamestnancov vyškolených na dohľadávanie kontaktov. Celkový stav zamestnancov regionálnych úradov verejného zdravotníctva sa zvýšil o 188 ľudí," priblížil úrad verejného zdravotníctva s tým, že na personálnom posilnení naďalej pracuje.

Poukázal tiež na to, že funguje aj systém tzv. trojičiek RÚVZ. Hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková priblížila, že regionálnemu úradu vyťaženému pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu prídu na pomoc pracovníci z iných dvoch stanovených RÚVZ, ktoré majú vo svojich územných obvodoch lepšiu situáciu.

Pracuje sa aj na zabezpečení výpomoci zo strany dobrovoľníkov a vojakov, ktorých by podľa potreby vedeli tiež nasadiť. V kritickej situácii v tretej vlne pandémie by mohlo na RÚVZ podľa predbežných dohôd nastúpiť približne 500 vojakov. ÚVZ pripomenulo, že dobrovoľníci a vojaci výrazne pomohli aj počas druhej vlny pandémie.

Vďaka samodohľadávaniu ľudia môžu pomôcť tomu, aby boli úzke kontakty včas izolované, čo znižuje riziko ďalšieho šírenia nákazy. V súčasnosti platí, že bezodkladne po tom, ako niekomu oznámili pozitívny výsledok testu, má informovať všetkých, s ktorými bola táto osoba v úzkom kontakte v období od dvoch dní predchádzajúcich dňu odberu vzorky na účely testu, respektíve dva dni pred objavením sa príznakov typických pre ochorenie COVID-19. Dohľadávanie kontaktov je však tiež limitované, a to pre vysokú infekčnosť delta variantu nového koronavírusu. Hygienici preto pripomenuli, že najefektívnejšou cestou je očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

ÚVZ však pripomína, že vyhľadávanie kontaktov má svoj význam, a aj keď s pribúdajúcim počtom prípadov už nebude vyhľadávanie kontaktov pre parametre delta variantu stopercentné, hygienici a epidemiológovia ho budú vykonávať aj naďalej. Nadväzujú naň komunikácia s ošetrujúcim lekárom či objednanie osôb na testovanie.

"Rovnako ide o vyhodnocovanie údajov o ohniskách nákazy, mobilite obyvateľov a dynamike ochorenia v regióne, čo pomáha RÚVZ nastaviť potrebné protiepidemické opatrenia. Regionálne úrady totiž majú vo svojej právomoci stanoviť vo svojej územnej pôsobnosti aj prísnejšie opatrenia.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!