Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2021 02:00 | Správy | Zahraničné správy

Hlava jakuzy dostala trest, aký v Japonsku nemá obdobu, odkaz sudcovi: Toto budete ľutovať

Verdikt, ktorý v Japonsku nemá obdobu! Satoru Nomura (74), piata hlava mafiánskeho klanu Kudo-kai, bol odsúdený na smrť.

Ide vôbec o prvého šéfa japonskej zločineckej organizácie s týmto trestom. Podľa žalobcov si mal objednať štyri útoky, pri ktorých zomrel jeden človek a ďalší traja skončili s jazvami po nožoch a guľkách.

Krvilačný a násilný. Kudo-kai je považovaný za najbrutálnejší klan jakuzy so sídlom v meste Kitakjúšú v prefektúre Fukuoka na japonskom ostrove Kjúšú. Gangu velí už piata hlava v poradí Satoru Nomura. Pod jeho vedením členovia skupiny v priebehu rokov 1998 až 2014 zranili štyri osoby, z toho jednu smrteľne. Šlo o miestneho predsedu rybárskeho družstva, ktorého zastrelili.

Otvoriť galériu

Čepeľ ich nožov okúsila aj zdravotná sestra a zubár. Streľbou sa pokúsili aj o vraždu policajta, ktorý práve klan prešetroval. Polícia Nomuru v septembri 2014 zatkla. Za vinu mu kládli objednávku vraždy, pokusy o vraždu a daňové úniky. Súdne pojednávanie s ním sa však začalo až v januári tohto roka. Nomura obvinenia, že by si útoky objednal, popiera.

Do karát mu hrá aj skutočnosť, že neexistujú priame dôkazy o jeho vine. Sudca však pri vyrieknutí rozsudku v utorok uviedol, že gang funguje na základe prísnych pravidiel. Je teda nemysliteľné, aby k útokom prišlo bez jeho súhlasu. Nomura si tak vypočul jasný verdikt - trest smrti. Ten sa v Japonsku bežne udeľuje pri zločincoch, ktorí sa dopustili mnohonásobných vrážd či jednej obzvlášť brutálnej. „Žiadal som spravodlivé rozhodnutie. Toto budete ľutovať po zvyšok svojho života,“ vyriekol Nomura na účet sudcu. Stal sa tak prvým predstaviteľom japonskej jakuzy odsúdeným na smrť.

Tetovania

Členovia gangu sa vyznačujú tradičnými pestrofarebnými tetovaniami zvanými irezumi. Zvyčajne zdobia ich chrbáty, hrude, ruky či nohy. Celý proces je veľmi zdĺhavý a zaberie aj stovky hodín. Hotové tetovania vyzerajú na nahom človeku akoby mal oblek, ktorý sa nazýva horimono. Až vtedy sa môže člen gangu považovať za skutočného muža. Zvyčajné motívy sú tigre, draky, chryzantémy, morské vlny a krajiny.

Otvoriť galériu
Jakuza
Zdroj: istock

Jakuza

Jej meno vychádza z najhoršej kombinácie kariet v japonskej kartovej hre Ojčokabu a jej vznik siaha do roku 1612. Novodobá jakuza prerástla až po druhej svetovej vojne v niekoľkomiliardovú zločineckú organizáciu. Na rozdiel od talianskej, japonská mafia nie je považovaná za nezákonnú. Každá skupina má svoje vlastné sídlo priamo pred nosom polície.

Členovia sa v súčasnosti delia na tri skupiny – pouličných priekupníkov, gamblerov a gangsterov. Prsty majú v každom odvetví zločinu od pašovania drog po prostitúciu. Odhaduje sa, že jej aktívnych členov je približne 110-tisíc.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ktt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie