Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

V tréningovom stredisku zostali desiatky vojakov: Čo bude s afganskými pilotmi v Košiciach?

Čo s nimi bude?! Obyvatelia Košíc a aj širšieho okolia riešia, čo sa stane so 75 pilotmi z Afganistanu, ktorí sa v metropole východu učia v Slovak Training Academy (STA) lietať na Black Hawkoch.

V ich domovine bleskovo prebralo nadvládu militantné hnutie Taliban, ktoré systematicky útočí na spolupracovníkov Západu. Aj preto je na mieste otázka, čo sa s nimi stane. V súčasnosti ich maskovaných prevážajú v režime utajenia s ostrahou, aby eliminovali akékoľvek možné bezpečnostné riziko. Navyše sa na východe objavila informácia, že jeden z nich mal utiecť. 

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Hovorca STA Dušan Tokarčík Novému Času povedal, že ide o veľmi citlivo vnímanú bezpečnostnú situáciu. „V rámci krízového režimu v Afganistane intenzívne spolupracujeme so všetkými dotknutými štátnymi orgánmi, ministerstvami, ako aj medzinárodnými organizáciami. Vzhľadom na zmluvné záväzky spoločnosti STA a obchodné tajomstvo nebudeme z pochopiteľných dôvodov poskytovať žiadne bližšie informácie o našich študentoch. Môžeme však potvrdiť, že všetky naše výcvikové programy naďalej pokračujú v rámci plánovaného harmonogramu,“ uviedol.

Tokarčík dodal, že všetci žiaci sú strážení, no otázku o možnom úteku jedného z nich nekomentoval. Podarilo sa nám však zistiť, že ešte pred vyše mesiacom v Košiciach pôsobilo minimálne 25 Afgancov vo veku zhruba 20 až 40 rokov, ktorí boli ubytovaní v hoteli.

Podľa svedka mali pri presunoch v dodávkach na hlavách kukly a prevoz istili aj príslušníci bezpečnostnej služby. Aký bude ich osud s ohľadom na vývoj situácie v Afganistane, nie je nateraz jasné, čo viac-menej potvrdil aj strohým vyhlásením minister obrany Jaroslav Naď. „Prebiehajú rokovania s americkou stranou. Budeme informovať, keď budú relevantné výsledky,“ povedal.

Vrátia sa domov?

Príslušníci afganskej armády sa však domov v súčasnosti ani veľmi vrátiť nemôžu, keďže Taliban obsadil a ovláda väčšinu územia. Jedinú baštu odporu predstavuje už iba provincia v údolí Pandžšír. Táto lokalita, ktorá v histórii už niekoľkokrát odolala invázii Talibanu či Rusov, je obklopená nepreniknuteľnými horami a aj preto sa objavujú názory, že by časť z nich mohla vysloviť túžbu podporiť krajinu a presunúť sa do tejto oblasti. V Košiciach však kolujú chýry, že jeden z pilotov utiekol z ubytovacieho zariadenia, pravdepodobne zo strachu, aby nebol poslaný domov, kde by nemal istú budúcnosť.

Obyvatelia metropoly východu však situáciu vnímajú s jedným pozitívnym aspektom - utlmil sa hluk z cvičných preletov. „Všetko to negatívne, čo sa momentálne deje v Afganistane, paradoxne, upokojí našich obyvateľov, ktorých nesmierne trápi a vyrušuje nadmerný hluk. Výsledkom zrejme bude fakt, že Afganci u nás prestanú trénovať a ich lety sa skončia!“ povedal mestský poslanec Miroslav Špak. „Konečne môžem otvoriť okno a nepočujem rachot rotorov. Zaznamenal som už len pár letov a to je znesiteľné. Najmä po večeroch a v noci je ticho,“ uviedol Peter Azari, ktorý býva v mestskej časti Poľov.

 

Učia sa na UH-60A Black Hawk

Otvoriť galériu

  • Priemer hlavného rotora: 16,36 metra
  • Maximálna cestovná rýchlosť: 280 km/h
  • Dolet: 592 kilometrov
  • Kapacita: 4 až 11 vojakov
  • Letová hladina: 5790 metrov
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Trenčín získal 10,5 milióna eur na rekonštrukciu Zimného štadióna Pavla Demitru.
Zimný štadión Pavla Demitru čakajú dobré správy: Trenčín získal na projekt veľké množstvo peňazí!
Foto
Sporné dresy Švajčiarov: Dostali zákaz, budú ich musieť na MS meniť?
Zuzana Dolinková a Martina Šimkovičová.
Aktualizované
Dolinková reagovala na návrh na jej odvolanie: Poslanci diskutujú aj v prípade Šimkovičovej
(ilustračná foto)
Rekonštrukcia podchodu v krajskom meste: Cena prác sa vyšplhá do závratnej výšky!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin to navrhol! Ruský prezident spravil krok, na ktorý všetci čakali
(ilustračné foto)
Robí vám táto SPOJKA problémy? Takto rýchlo spoznáte, ako ju správne použiť
Obžalovaný herec s napätím očakáva rozsudok.
Foto
Zvrat v prípade smrti Michala Godára († 29): Hrozivé detaily! Usvedčí herca Durkáča mŕtva mama?
Dominika bola reprezentantkou v slalome a rodeu,, bola vynikajúcou kanoistkou.
Foto
Dominika po vážnej nehode bojuje o život: Kamery chvíľu pred nešťastím zachytili mrazivé momenty
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Aktualizované
Prezidentka Čaputová pricestovala do Kyjeva: Je za tým jedna vec
Mladý vodič v Bratislave prekročil rýchlosť.
Cestný pirát v Bratislave: S luxusným tátošom zabudol na povolenú rýchlosť!
Tatranský národný park (TANAP).
Násilie v TANAP-e nemá čo hľadať: Ministerstvo životného prostredia odsúdilo nedávny útok
Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Nájdu Biden a Netanjahu spoločnú reč? Izraelský premiér aj napriek nezhodám neostal ticho