Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2021 04:00 | Správy | Domáce správy

Hendikepovaný Peter zo Stupavy sa stal majstrom sveta v tanci! Pomáhali Modrovský aj Hanečka

Obrovský úspech! Peter Išpold (31) zo Stupavy (okr. Malacky) sa stal majstrom sveta. Charizmatický mladý muž spolu s unifikovanou partnerkou Barborou Jančinovou dobyli tanečný svet špeciálnych olympiád na súťaži v rakúskom Grazi.

Peter, ktorý má intelektuálne znevýhodnenie, pritom tanec nemá ako hlavný šport. Prioritou je pre neho triatlon, no tanec mu pomáha posilniť nohy a koordináciu. Aká bola cesta za týmto úspechom?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Peter mal k tancu vzťah už odmalička, dlho tancoval so staršou sestrou Zuzkou a aj sa zúčastnili viacerých súťaží, avšak len v rámci Slovenska. Po odchode sestry do zahraničia, kam odišla študovať, nechcel tancovať s nikým iným. Záľubu v športe si našiel aj preto, že s rovesníkmi podľa mamy Aleny nenašiel veľa spoločného.

„Už ako malý veľmi citlivo vnímal, že je iný. Z tohto dôvodu trvalo veľmi dlho, kým sme našli školu, kde by sa cítil v pohode, kde by nebol šikanovaný, kde by mu nebolo ubližované. Časom však zistil, že mu tanec chýba a po dlhšej dobe sa nám podarilo skontaktovať s trénerom Petrom Modrovským,“ prezradila milujúca mama s tým, že pozitívny zvrat v jeho živote nastal, keď sa stal jedným z členov veľkej rodiny Špecialnych olympiád Slovensko.

V bežnom živote pôsobí v prevádzke malého wellness s vlastnou malou práčovňou a mangľovňou, ktorá má štatút chráneného pracoviska a cíti sa tam dobre. No keď športuje, je najšťastnejší. „Petrov vzťah k športu je veľmi zodpovedný, vďaka nemu sa pred našimi očami stal z Petra húževnatý, sebavedomý mladý muž, s úžasnou sebadisciplínou,“ dodala mama a Peťo jej pritakal: „Milujem život a milujem šport, pretože šport je môj život.“ Okrem triatlonu však začal intenzívne trénovať aj na tanečnú súťaž v Grazi.

Špičkový učiteľ

Spoločnosť na parkete robila Petrovi tanečná partnerka Barbora Jančinová, ktorá v minulosti tancovala práve s Petrom Modrovským, ktorý multitalentovaného športovca pripravoval na trojdňovú súťaž v Rakúsku. No cesta za snom o možnom prvom mieste v tvrdej konkurencii bola tŕnistá. Napokon sa ukázalo, že Peťo má neuveriteľný talent.

„O víťazoch na majstrovstvách sveta v tanečnom športe špeciálnych olympiád rozhodovali špičkoví medzinárodní rozhodcovia - Paolo Bosco, Peter Maxwell, Julie Fryer, Thomas Gruber, Raphael Loskot či Peter Steinerberger. Aj preto Peter Modrovský oslovil na spoluprácu Borisa Hanečku, ktorý Peťovi ušil krásne oblečenie, v ktorom vystupoval.

„V príprave sme nič nezanedbali. Ladili sa detaily choreografie aj oblečenia tak, aby všetko do seba zapadlo,“ usmiala sa mama. Petrov úspech ocenila aj riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko Eva Gažová. „Peťo s Barborkou vytvorili dokonalý unifikovaný pár. Je to obrovský úspech. Peťo sa pripravuje na triatlonové preteky v Berlíne, no tanec mu posiľňuje nohy, tak si ho aj preto obľúbil. Úspech ukazuje, že inklúzia má zmysel,“ zhodnotila Eva Gažová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jar

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Kráska je jednou z najžiadanejších modeliek súčasnosti.
Foto
Kendall Jenner ohúrila SEXY fotkami: Pozrite na to dokonalé telo! Z tých záberov vám bude horúco
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
AktualizovanéFoto
Atentát na Roberta Fica odsúdili viacerí ministri: Zhrozenie a šok!
Juraj mal postreliť Roberta Fica.
Foto
Toto je strelec, ktorý zasiahol Fica! Atentátnikom je 71-ročný spisovateľ z Levíc
Von der Leyenová
Atentát na premiéra Fica v Handlovej: Von der Leyenová sa nezdržala ráznej reakcie
Premiér Robert Fico (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán o atentáte na Fica: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa! Silný odkaz
Český prezident Petr Pavel.
Aktualizované
Prezident Pavel reaguje: Útok na Fica ukazuje, kam môže viesť prehlbovanie agresivity
OČTK vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ spravodlivo potrestaný
Premiéra postrelili, rázne slová Žilinku o páchateľovi: Príde nekompromisná reakcia
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Foto
Premiér Fico bojuje po atentáte o život! ŠOKUJÚCI status na Facebooku: Najbližšie hodiny rozhodnú!
Intimita problému často ľuďom bráni vyhľadať lekára.
Trápi vás zlatá žila? Tipy ako poraziť hemoroidy: Toto pomôže uľaviť od ťažkostí
Roberta Fica postrelili!
Dramatické chvíle zachytené na VIDEO: TAKTO po streľbe ratovali premiéra Fica
Harapes zomrel vo veku 77 rokov.
Zdrvujúca správa: Zomrel uznávaný český tanečník a herec Vlastimil Harapes († 77)
Petr Fiala prijal v Strakovej akadémii Roberta Fica.
Aktualizované
Český premiér Fiala o postrelení Roberta Fica: Toto je jeho vyjadrenie po šokujúcej správe