Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2021 17:26 | Správy | Domáce správy

Problém s nespotrebovanými potravinami: Reštaurácie a supermarkety ich budú musieť darovať

Reštaurácie a supermarkety budú v budúcnosti povinné darovať nespotrebované nezávadné potraviny napríklad charite.

Pre agentúru SITA to uviedol odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR). Zavedenie takéhoto kroku plánuje envirorezort v rámci Envirostratégie 2030. Jeho cieľom je zníženie množstva vyprodukovaného potravinového odpadu. Aktuálne každý obyvateľ Slovenska ročne vyhodí v priemere 100 kilogramov potravín. Tie sa však produkciou emisií nepriaznivým spôsobom podpisujú pod stav životného prostredia. MŽP SR chce preto zavádzať opatrenia, ktorými dopad nespotrebovaných potravín na životné prostredie zníži.

„MŽP SR sa konkrétnymi opatreniami snaží podporovať znižovanie vzniku potravinového odpadu, ktorý vzniká v maloobchode a u spotrebiteľa, ako aj potravinových strát v celom reťazci výroby a distribúcie potravín. Do budúcnosti bude tejto problematike venovaná v rámci nového programu predchádzania vzniku odpadu ešte väčšia pozornosť,“ uviedol pre agentúru SITA envirorezort.

Na snahe minimalizovať vznik potravinového odpadu pracuje primárne Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR). MŽP SR sa na niektorých opatreniach podieľa, keďže sa problematika týka oboch rezortov. Podľa rezortu je pre znižovanie množstva potravinového odpadu nevyhnutné aj zvyšovanie informovanosti obyvateľov. Envirorezort preto uskutočňuje národný projekt „Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia na Slovensku“. Ten je spravovaný Slovenskou agentúrou životného prostredia. Znižovaniu množstva potravinového odpadu sa rezort venuje aj v rámci Programu predchádzania vzniku odpadu SR na roky 2019 až 2025.

Najnovšia správa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) založená na údajoch Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ukázala, že ročne sa na svete vyhodí 2,5 miliardy ton potravín. Z toho 1,2 miliardy ton sa vyhodí na farmách. Ide teda o potraviny, ktoré sa nakoniec nikdy ani nedostanú k spotrebiteľovi. Potravinový odpad každoročne uvoľní do ovzdušia 10 percent všetkých svetových emisií. Tých dokonca vyprodukuje dvakrát viac ako všetky autá v krajinách Európskej únie a Spojených štátoch amerických dokopy.

Potraviny, ktoré sa nakoniec nedostanú k spotrebiteľovi, pritom spotrebujú prírodné zdroje na území s rozlohou zodpovedajúcou veľkosti Indického polostrova. Na ich vypestovanie je spotrebované také množstvo vody, ktoré by napustilo 304 miliónov olympijských plaveckých bazénov. Celkovo 58 percent svetového potravinového odpadu pochádza z bohatších krajín severnej Ameriky, Európy a Ázie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herečka minulý rok zvíťazila.
Šokujúce priznanie vždy veselej Kovalčíkovej: Liečba u psychológov!
Ward pracuje ako operátor výroby vo firme East Midlands Pharma už 18 rokov.
Foto
98-ročný senior Ivor stále rád chodí do práce: Celý deň sedieť doma je smrteľné!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Boje na Ukrajine sa zintenzívnili, Rusko spustilo ofenzívu: Zelenskyj odhalil, ako to je na fronte
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť