Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.08.2021 12:33 | Správy | Domáce správy

Prokurátor Kuruc na súde s Kováčikom: Čo povedal vo veci prípravy vraždy Čurillu?

Niekdajšieho šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorý bol podozrivý z prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu, označil bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik familiárne ako "Lajka".

Vyplýva to zo stredajšej výpovede riaditeľa odboru všeobecnej kriminality na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimíra Kuruca pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) vo veci obžalovaného Dušana Kováčika.

"Od obžalovaného, ako špeciálneho prokurátora, som dostal ako riaditeľ odboru pokyn, aby som trestnú vec Jána Čurillu pridelil na vybavenie, čo som aj urobil. Obžalovaný sa ma potom s odstupom času pýtal, či som to už urobil a komu som vec pridelil," uviedol Kuruc s tým, že Dušan Kováčik od neho nikdy nežiadal nič neštandardné. Podľa obžaloby mal Dušan Kováčik "vyniesť" Makóovi informácie zo spisu vo veci prípravy vraždy Čurillu, kde bol v minulosti trestne stíhaný.

Dušan Kováčik čelí tiež obžalobe za to, že mal za úplatok 50.000 eur zariadiť v júli 2017 nepodanie sťažnosti po prepustení údajného bosa Ľubomíra Kudličku z väzby. Kuruc sa vtedy nachádzal na dovolenke v Chorvátsku. "Nemám žiadnu vedomosť o tej trestnej veci. Nikto ma na dovolenke nekontaktoval a ani v tejto veci so mnou nič nekonzultoval. Po návrate z dovolenky som túto vec neriešil, keďže nepatrila do agendy môjho oddelenia," zdôraznil. Kuruc bol v tom čase vedúcim oddelenia korupcie na ÚŠP.

Svedok potvrdil, že v zasadačke ÚŠP bola predtým, než začalo súdne konanie s Dušanom Kováčikom, zvolaná porada. "Na poradu boli zvolaní prokurátori a administratívni pracovníci ÚŠP, ktorých terajší špeciálny prokurátor uviedol, že sa medzi sebou nemajú rozprávať o trestnej veci obžalovaného. Aby pre prípad ich vypočúvania v pozícii svedkov nedochádzalo k posúvaniu informácií," dodal s tým, že nepozná dôvod, prečo je v tejto veci svedkom.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?
Agáta nemá na chlapov šťastie.
Foto
Hanychová pod paľbou kritiky: V TAKOMTO stave berie dcérku von? Agáta posiela odkaz a zatiahla do toho aj MAMU
Zomrela bývalá najvyššia žena sveta Maria († 77).
Foto
Niekdajšia rekordérka († 77) zomrela: Bola považovaná za najvyššiu ženu! Čo sa jej stalo osudným?
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím
(ilustračné foto)
Polícia uzavrela Medzev a Sobrance: Konali sa to rozsiahle kontroly
Ilustračné foto
V Bangladéži trhajú rekordy: Toto tu už nemali desiatky rokov
Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko