Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2021 01:08 | Správy | Zahraničné správy

Buduje Lukašenko väzenský tábor pre odporcov režimu? Podozrivo vyzerajúce budovy

Podľa zistení stanice CNN vzniká uprostred Bieloruska pri obci Navakolasava zariadenie, ktoré by mohlo byť väzenským táborom, teoreticky určeným pre odporcov režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Podľa záberov z miesta a svedectiev miestnych obyvateľov majú budovy v bývalom areáli na skladovanie rakiet nepriehľadná okná, majú tam byť elektrické ploty a strážia ich nové pohyblivé kamery.

Zariadenie leží uprostred lesov, približne hodinu cesty autom z Minsku. Celý areál má asi 80 hektárov, nie je však jasné, aká veľká časť prešla úpravami. Do areálu je vstup zakázaný, podľa svedkov ho stráži stráž. Podľa západných spravodajských služieb oslovených stanicou CNN by to "mohol byť" väzenský tábor, nie sú pre to však priame dôkazy.

"Nie je prekvapujúce, že sa (prezident Alexander Lukašenko) snaží vybudovať niečo ako stály väzenský tábor, pretože nová vlna protestov príde v každom prípade. Môžu ich vyvolať jeho vyhlásenie, môže ich vyvolať ekonomická situácia. Ale príde. On to vie a chce byť lepšie pripravený, než bol v roku 2020, "okomentoval zábery z miesta poradca bieloruskej opozičnej vodkyne Svjatlany Cichanouskej Franak Viačorka.

Bieloruskí opoziční aktivisti sa podľa CNN obávajú, že po zaplnení bežných väzníc by režim mohol zriadiť trestanecké tábory. Obavy z ďalších represií silnie s blížiacim sa výročím volieb z 9. augusta, v ktorých vlani podľa oficiálnych výsledkov opäť zvíťazil Lukašenko, ktorý tejto východoeurópskej krajine vládne tvrdou rukou od roku 1994.

Podľa opozície, Európskej únie a niektorých ďalších krajín boli výsledky vlaňajšieho hlasovania sfalšované v Lukašenkov prospech. Po voľbách nasledovali hromadnej protesty, proti ktorým tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky. Desaťtisíce ľudí zatkli. Rada opozičných predstaviteľov bola uväznená, je stíhaná alebo zo zeme utiekli. Bieloruské úrady v poslednej dobe zvýšili tlak na mimovládne organizácie a nezávislé médiá v krajine - len v júli podnikli podľa ľudskoprávnej organizácie Vjasna cez 200 razií v kanceláriách alebo domovoch aktivistov a novinárov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Novela robí v systéme povolení akúsi hrubú čiernu čiaru
Novela stavebného zákona umožňuje amnestiu: Chcete zlegalizovať čiernu stavbu? Návod ako na to
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!