Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2021 20:32 | Správy | Zahraničné správy

Holanďanky sa sťažujú na vedľajšie účinky: Viacero žien má po očkovaní menštruačné problémy

Vyše tisíc Holanďaniek, ktoré boli zaočkované proti ochoreniu COVID-19, sa po vakcinácii sťažovalo na problémy s menštruáciou.

Uviedol to v utorok spravodajský server DutchNews.nl s odkazom na správu holandského centra pre vedľajšie účinky liekov Lareb. Lareb informoval o vyše 1000 sťažnostiach od žien, ktorých menštruácia po očkovaní proticovidovými vakcínami bola narušená. Ich sťažnosti sa týkali oneskorenej menštruácie, silnejšej menštruácie alebo výrazného krvácania u žien v období menopauzy.

Centrum upozornilo, že všetky podobné správy pozorne analyzuje, zatiaľ však nemôže potvrdiť, či existuje priame prepojenie medzi zmenami menštruačného cyklu a proticovidovými vakcínami.

"K takýmto poruchám dochádza bežne. Mohlo by však dôjsť k vedľajšiemu účinku očkovania, pravdepodobne súvisiacemu s hormónmi. Zatiaľ k tomu nemôžeme veľa povedať, ale podobné správy boli aj v iných krajinách," opísala situáciu riaditeľka centra Agnes Kantová. Spresnila, že britský denník The Times už v júni písal o tom, že zodpovedné úrady zaregistrovali vyše 4000 podobných oznámení.

Viceprezidentka holandskej Kráľovskej akadémie pôrodníkov a gynekológov Sue Wardová v rozhovore pre novinárov z nezávislého združenia Science Media Centre (SMC) uviedla, že viaceré ženy počas pandémie koronavírusu hlásili zmenu svojho menštruačného cyklu alebo rôzne symptómy s tým spojené.

"To, do akej miery niekoho ovplyvnia meniace sa hladiny hormónov, často ovplyvní aj ich momentálna psychická pohoda," vysvetlila Wardová a dodala, že krízové životné udalosti môžu zhoršiť predmenštruačný syndróm (PMS). To podľa nej platí v "náročných a život meniacich" situáciách, akou je napríklad globálna pandémia, čo môže mať za následok, že ženy prežívajú svoje menštruačné obdobie inak. Zároveň dodala, že akékoľvek zmeny sú zvyčajne mierne a krátkodobé a počet prípadov nahlásených počas koronakrízy nie je vyšší, ako by sa dalo očakávať.

Centrum Lareb zároveň uviedlo, že od spustenia očkovacej kampane proti COVID-19 dostalo 112.677 hlásení o vedľajších účinkoch vakcín. Väčšina sa týkala bolestí hlavy, svalov a únavy. Zoznam hlásení obsahuje 491 úmrtí, pričom väčšinu obetí tvorili ľudia starší ako 80 rokov. Podľa odborníkov z Lareb vedľajšie účinky očkovacej látky, ako je zvýšená teplota či nevoľnosť, v mnohých prípadoch mohli prispieť k "zhoršeniu už aj tak krehkého zdravotného stavu", a to nezávisle od veku zaočkovaných osôb.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
Primátor Matúš Vallo trvá na tom, že nové pracovné miesta priniesli skvalitnenie mestských služieb.
Kedy sa bude stavať električková trať pred SND? Toto je odhadovaný dátum