Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2021 12:18 | Správy | Domáce správy

Čo bude so stranou Za ľudí? Politológ to povedal na rovinu: Ak to takto pôjde ďalej, tak...

Proces konca vládnej strany Za ľudí sa začal už odchodom Andreja Kisku z vedenia strany.

Pre agentúru SITA to uviedol politológ Ján Ruman z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach s tým, že Kiska ťažil z kredibility, ktorú mal ako prezident a tú priniesol aj do strany. Doplnil, že hoci sa Za ľudí považuje za stranu odborníkov – ochotných a schopných, ako to uvádza na svojej webovej stránke, reálne to nestačí. Strane podľa jeho slov momentálne chýba líder, ktorý by vedel situáciu upokojiť a stranu znova oživiť. Členom Za ľudí zasa podľa Rumana chýba viac skúseností s vrcholovou politikou.

Situácia v strane Za ľudí nie je aj po niekoľkomesačných rokovaniach vyriešená. Nepomohlo tomu ani minulotýždňové zasadnutie predsedníctva strany v Piešťanoch. Politológ vidí kľúčový problém v personálnych sporoch v predsedníctve. Myslí si, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková úprimne verí v možný budúci rast strany, avšak nie na čele so súčasnou predsedníčkou Za ľudí a vicepremiérkou Veronikou Remišovou. „Považuje ju totiž za hlavnú prekážku rozvoja strany a v získavaní ďalších predvolebných preferencií. Celá situácia je vlastne mixom osobných antipatií, egoizmu, ješitnosti, intríg a pochýb o kompetentnosti predsedníčky. Vyzerá to tak, že tieto nesympatie sú v strane v nejakej miere prítomné od začiatku, keď ju zakladal Andrej Kiska," ozrejmil Ruman.

Kolíková sa tento týždeň vyjadrila, že ak sa situácia v strane nevyrieši, jej pohár trpezlivosti pretečie a bude musieť prijať zásadné rozhodnutie. Nevylúčila ani svoj odchod zo Za ľudí. „Situácia v strane je veľmi napätá. Veci by prospel mimoriadny snem. Kolíková je presvedčená, že s Remišovou na čele sa Za ľudí v roku 2024 do parlamentu nedostane. Kontinuálna klesajúca miera straníckej podpory naznačuje, že ak to pôjde takto ďalej, strana skončí podobne ako #Sieť," vysvetlil politológ.

Portál Aktuality.sk navyše v stredu 14. júla informoval, že zakladateľ strany Kiska už nie je jej členom. Politológ je toho názoru, že stranícky potenciál Za ľudí sa už vyčerpal, a to aj vďaka Kiskovmu odchodu, ale aj v dôsledku reálnej politickej praxe vládnych predstaviteliek, ktoré sú súčasťou vedenia strany. „Ich dôveryhodnosť v celoslovenskom meradle je kriticky nízka, a preto nepredpokladám, že sa stranu Remišovej alebo Kolíkovej podarí v budúcnosti z hľadiska preferencií ešte oživiť," uzavrel Ruman.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny v sobotu 4. mája 2024.
Foto
Katastrofálne správy ukrajinskej armády: Ruský úspech potvrdili v TEJTO oblasti! Hrozí rozšírenie bojov?
Danko randí s o 23 rokov mladšou ženou.
Foto
Danko a jeho mladučká misska: Sylvia sa pochválila novou FOTO! Hrdličky už lásku netaja
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine sa niečo chystá: Rekordný dovoz? Zapojené je do toho aj Slovensko
(ilustračné foto).
Séria zatýkaní v Británii: Niekoľko mužov obvinili! Predstavovali hrozbu pre verejnosť?
Annu posadili do basy za podvody, ale aj za nedostavenie sa na pojednávania.
Foto
Sklárova ex Anna bojuje o slobodu: 7 rokov basy! Čo ju dostalo za mreže?
Ilustračné foto
Divoké protesty v krajine: Ľudia sa snažia zablokovať ulice v hlavnom meste! Čo sa tam deje?
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Napätá situácia v Nemecku: TÚTO stranu podozrievajú z extrémizmu! Tajné sledovanie a...
Slávne osobnosti a ich oslava Dňa matiek
Foto
Slávne osobnosti a ich oslava Dňa matiek: Toto sú naše mamičky! Sledujte tú podobu
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un.
Začína sa KĽDR vyhrážať Európe? Rázne slová ministerstva! Hovorí o prijatí opatrení
Matúš Kolárovský, Veronika Nízlová.
Foto
Emotívne VYZNANIE Kolárovského Nízlovej: Mladík venoval speváčke nečakane silné slová
Foto
Marek Hamšík prišiel o zápas s Kazachstanom: Svoje prvé MS sledoval v aute!