Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Košičania jasajú: Supermoderná fontána im zahrá pesničku aj premietne film!

V metropole východu pribudol unikát. Vynovená a neuveriteľne zmodernizovaná Plávajúca fontána sa v historickom Mestskom parku v Košiciach čoskoro dočká spustenia v plnej prevádzke.

V jej jadre sa už teraz ukrýva umelá inteligencia, ktorá bude sama schopná regulovať chod fontány a prispôsobovať sa vonkajším podmienkam, ako aj želaniam a preferenciám návštevníkov. Na vodnej clone dokáže premietať videoprojekcie aj filmy. Domáci z harmonického spojenia vody, hudby a obrazu ostávajú bez slov. Za modernizáciou Plávajúcej fontány stoja študenti Technickej univerzity v Košiciach (TUKE).

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Za množstvo skvelej práce tak môžu Košičania ďakovať aj študentovi Erikovi Kuzmovi (24), ktorý je členom startupu Smart city group. „Oslovili sme riaditeľku Správy mestskej zelene pani Popríkovú s tým, že by sme chceli na fontánach vyskúšať naše takzvané smart systémy. Keďže Plávajúca fontána prechádza rekonštrukciou, dostali sme možnosť vyskúšať na nej naše vylepšenia,” uviedol Kuzma.

Vysvetlil, že ich úlohou bolo vytvoriť komplet nový riadiaci systém fontány. „Ovládať ju bude umelá inteligencia, voláme ju Konrád, ktorá bude zodpovedať za jej chod, dozerať na prevádzku, stav čerpadiel a vody, ako aj sledovanie počasia, ktorému sa bude prispôsobovať,” prezradil talentovaný študent TUKE.

Oprava a modernizácia by mali byť hotové v auguste. „Zdržuje nás covid, keďže všetkého je málo a potrebné fontánové prvky sa vytvárajú na mieru od svetoznámej firmy, ktorá dodáva časti fontán aj do Spojených arabských emirátov, Las Vegas a iných prestížnych lokalít,” prezradil Erik.

Multifunkčná atrakcia

Košičania, ako aj návštevníci mesta, sa môžu tešiť aj na skutočne jedinečné a príjemné zážitky pri fontáne, ktorá bude môcť splniť aj ich želania. „Fontána bude umožňovať aj hranie hudby na želanie, ktorú si ľudia zvolia pomocou webstránky. Rovnako budú môcť ohodnotiť ako hrala a čo sa im nepáčilo, a podľa toho sa bude systém zlepšovať. Pracovníci udržiavajúci fontánu budú môcť už z domu prostredníctvom webovej stránky zistiť, či všetko funguje, a či sa nevyskytol nejaký problém,” priblížil Kuzma, podľa ktorého dokáže umelá inteligencia pomocou senzorov kontrolovať stav vody tak, že ak príde dážď, vypne sa vypúšťanie vody, a ak začne fúkať silný vietor, upraví výšku striekania tak, aby okoloidúci návštevníci neboli mokrí.

„Na Slovensku je táto multimediálna fontána jedinečná, pretože okrem hudobných atrakcií má aj vodnú clonu, na ktorej sa dajú pozerať propagačné materiály mesta Košice, alebo pokojne aj film. Budúci rok máme v pláne spoluprácu s Art Filmom, pripravíme premietanie aj na fontáne,” dodal Kuzma.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk, Nový čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva