Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.07.2021 19:07 | Šport | Tenis

Berrettini do wimbledonského finále: Ani som o tom nesníval! Najlepší deň môjho tenisového života

Taliansky tenista Matteo Berrettini sa premiérovo v kariére predstaví vo finále grandslamového turnaja.

V semifinále dvojhry vo Wimbledone si ako siedmy nasadený v piatok poradil so štrnástkou podujatia Poliakom Hubertom Hurkaczom v štyroch setoch 6:3, 6:0, 6:7 (3) a 6:4. V nedeľňajšom finále sa stretne s úspešnejším z druhého semifinále medzi Srbom Novakom Djokovičom a Kanaďanom Denisom Shapovalovom.
      

Dvadsaťpaťročný Berrettini dosiahol doteraz najvýznamnejší úspech v kariére, v semifinále na podujatiach veľkej štvorky bol predtým aj na US Open v roku 2019. Aktuálne deviaty hrač svetového rebríčka je vôbec prvý taliansky hráč, ktorý sa predstaví vo wimbledonskom finále. Grandslamový titul vybojoval z jeho krajanov naposledy Adriano Panatta na Roland Garros v roku 1976. Na londýnskej tráve štartuje iba tretíkrát v kariére, prišiel sem ovenčený titulom z turnaja na rovnakom povrchu v Queen´s Clube. Na okruhu ATP získal zatiaľ päť titulov.
      

Prvé semifinále malo v úvode vyrovnaný priebeh iba do piatej hry prvého setu. Od stavu 2:3 zo svojho pohľadu už na dvorci jasne dominoval Berrettini, ktorý vyhral nasledujúcich 11 hier v sérii a urobil rozhodujúci krok k postupu. Rodák z Ríma minimálne kazil, v druhom sete urobil jedinú nevynútenú chybu. Navyše ťažil z precízneho servisu i výbornej hry na returne, v druhom dejstve dovolil súperovi iba 40-percentnú úspešnosť po prvom podaní a sám sa v tejto štatistike dostal na úroveň 92%. Aj v treťom sete mal herne navrch, ale Hurkacz si tentoraz podržal servis a v tajbrejku už kraľoval. Poliak získal rýchlo náskok 4:0 a vynútil si štvrtý set. Ten bol po brejku hneď v prvej hre už opäť v réžii Berrettiniho, ktorý nepustil súpera do šance na obrat a tešil sa z víťazstva.
     

"Nemám slov. Potrebujem asi ešte niekoľko hodín, aby som si vôbec uvedomil, čo sa to okolo mňa deje. Odohral som vynikajúci zápas, užil som si atmosféru a ďakujem za to. Priznám sa, že som si nikdy o takomto niečom ani nedovolil snívať, pretože sa mi to zdalo nedosiahnuteľné. Bol som lepší hráč a myslím si, že aj tretí set som si zaslúžil vyhrať, ale prehru v ňom som rýchlo hodil za hlavu, spamätal som sa z toho a okamžite sa to vyplatilo. Uvidíme, kto bude môj súper, obom hráčom v druhom semifinále prajem všetko dobré. Určite je to zatiaľ môj najlepší deň v tenisovom živote a možno ešte príde aj nejaký lepší," povedal v prvej reakcii po postupe do finále taliansky hráč. V ten istý deň ako on zabojuje o wimbledonský titul, nastúpia večer v londýnskom Wembley jeho krajania vo finále futbalových ME proti domácemu Anglicku.
      

Berrettini ani raz v dueli neprišiel o svoj servis, odvrátil dva brejkbaly a sám ich premenil šesť z desiatich. Talian zahral 22 es a urobil jednu dvojchybu, Hurkacz mal túto bilanciu 5:1. Berrettini jasne predčil súpera v štatistike víťazných úderov (60:27), urobil spolu 18 nevynútených chýb oproti 26 zo strany Poliaka. Zápas trval 2:36 h.
      

Hurkacz sa predtým na turnaji blysol vyradením Švajčiara Rogera Federera i Rusa Daniila Medvedeva, no napokon sa nestal prvým poľským mužom v grandslamovom finále v histórii. Pred ním sa z jeho krajanov dostal na jednom zo štyroch top turnajov do semifinále iba Jerzy Janowicz.

      muži - dvojhra - semifinále:
      Matteo Berrettini (Tal.-7) - Hubert Hurkacz (Poľ.-14) 6:3, 6:0, 6:7 (3), 6:4

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu