Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.07.2021 16:16 | Správy | Zahraničné správy

Katalánsko pre nárast počtu infikovaných znovu zavedie reštrikcie: Čo chcú obmedziť?

Katalánsko v utorok oznámilo, že opätovne zavedie epidemiologické reštrikcie, ako napríklad obmedzenia týkajúce sa nočného života.

Tamojšie úrady sa tak rozhodli v snahe dostať pod kontrolu narastajúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom, a to najmä medzi mladými nezaočkovanými ľuďmi, informuje agentúra AFP. Hovorkyňa katalánskej vlády Patrícia Plajová uviedla, že od nadchádzajúceho víkendu budú zatvorené nočné kluby. Zároveň dodala, že na podujatiach na vonkajšom priestranstve poriadaných pre viac ako 500 ľudí bude potrebné preukázať sa buď negatívnym testom na COVID-19, alebo dokladom o absolvovaní očkovania.

"Nemôžeme predstierať, že sme vírus už porazili... Pandémia sa neskončila, nové varianty sú veľmi nákazlivé a stále máme významné časti obyvateľstva, ktoré nie sú zaočkované," uviedla hovorkyňa. Ďalej povedala, že nosenie rúšok by malo byť opäť povinným aj vonku, avšak takéto opatrenie môže zaviesť len ústredná vláda v Madride. V Španielsku prestalo byť od 26. júna povinné nosenie rúšok v tých vonkajších priestoroch, kde ľudia dokážu medzi sebou dodržiavať rozstupy, pripomína AFP.

Niekoľko menších španielskych regiónov v ostatných dňoch v reakcii na nárast nových prípadov infekcie znovu obmedzilo spoločenský život. Autonómne spoločenstvo Navarra na severovýchode Španielska napríklad posunulo zatváracie hodiny nočných klubov z 03.00 h ráno na 01.00 h. Región Kantábria zase úplne zrušil nočný život vo viacerých mestách. V 47-miliónovom Španielsku je dosiaľ oboma potrebnými dávkami proticovidovej vakcíny zaočkovaných niečo vyše 40 percent obyvateľov, čo predstavuje v rámci európskych krajín jednu z najvyšších úrovni vakcinácie obyvateľstva. Miera úplnej zaočkovanosti je tam však výrazne nižšia pri mladých ľuďoch vo veku 20-29 rokov, z ktorých je zaočkovaná len desatina.

Celoštátna 14-dňová incidencia predstavovala v pondelok podľa španielskeho ministerstva zdravotníctva 204 infikovaných na 100.000 obyvateľov, čo je o 95 viac než pred týždňom. Výlučne medzi mladými však táto hodnota bola až takmer 600 infikovaných na 100.000 obyvateľov. Španielsko zaznamenalo od začiatku pandémie vyše 3,8 milióna prípadov nákazy a viac ako 81 000 úmrtí, pričom v rámci Európy patrí ku krajinám, ktoré pandémia zasiahla najhoršie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol