Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.07.2021 12:12 | Správy | Servis | Cestovanie

Ako sa menili ceny diaľničných známok v okolitých krajinách: Koľko zacvakáte v Rakúsku, Maďarsku či Česku?

Vodiči si pri cestách na dovolenku autom do zahraničia tento rok v niektorých okolitých krajinách mierne priplatia za prejazd diaľnicami, vo väčšine krajín však zostali ceny poplatkov rovnaké ako v predchádzajúcom roku.

Ceny ľahko stúpli napríklad v Rakúsku alebo Maďarsku. V Chorvátsku potom motoristi platia mýto, ktoré v lete tradične zdražuje. Vyplýva to z informácií českého ÚAMK. Diaľničná známka v Rakúsku zdražuje každoročne, väčšinou ale ide len o mierne zvýšenie ceny. Výnimkou nebol ani tento rok. Najlacnejšia desaťdňová známka zdražela oproti minulému roku o desať eurocentov na 9,50 eur. Dvojmesačná známka stojí 27,80 eur  a ročná 92,50 eur.

V Rakúsku si vodiči môžu vyberať medzi papierovými aj elektronickými známkami, cenovo sú pritom rovnaké. Vedľa poplatku za diaľničnú známku musia vodiči počítať s poplatkami za prejazd niektorých úsekov, napríklad mostov, tunelov či horských úsekov. Poplatky oproti vlaňajšku zdraželi aj v Maďarsku, kde je výhradne elektronický systém známok. Desaťdňový kupón stojí 3640 forintov (10,35 eur), mesačný potom zostal za 4970 forintov (14,14 eur).

Ceny sa nezmenili ani v Slovinsku. Papierový kupón s týždennou platnosťou vyjde na 15 eur a známka na mesiac 30 eur. V ďalších často vyhľadávaných európskych krajinách sa prejazd diaľnicou hradí prostredníctvom mýtnych brán, vodiči tak platia podľa skutočne prejdenej vzdialenosti a tiež typu vozidla. Ide napríklad o Chorvátsko, kde sa dá aj napriek pandemickej kríze očakávať veľký počet turistov, ktorí do krajiny prídu autom.

V Chorvátsku v lete každoročne mýto mierne zdražuje. Vodiči, ktorí však do Chorvátska jazdia častejšie, môžu získať zľavy. Mýto sa platí napríklad aj v Taliansku, Poľsku alebo Francúzsku. Výnimkou v Európe je naopak stále Nemecko, kde je prejazd diaľnicami stále zadarmo. Ani Česko tento rok nezmenilo svoje poplatky za diaľnice. Desaťdňový kupón stojí 12,12 eur, mesačná 17,20 eur a ročná vyjde na 58,63 eur. Zmenou je však tohtoročný prechod z papierových kupónov na elektronické.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!