Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2021 11:08 | Správy | Domáce správy

Výsledky prieskumu hovoria za všetko: Polovica Slovákov zostane tento rok bez letnej dovolenky

V dôsledku poklesu príjmu tento rok polovica zo Slovákov nepôjde na letnú dovolenku. Naopak, viac cestovať sa kvôli očkovaniu chystajú dve pätiny populácie.

Pre takmer 8 z 10 ľudí je možnosť opätovne vycestovať jednou z piatich hlavných motivácií v prospech vakcinácie proti COVID-19. Vyplýva to z prieskumu agentúry 2Muse pre 365.bank.

"Ľudia, ktorí sú naklonení dať sa zaočkovať, si vakcináciu spájajú so slobodou, ale aj lepšími pracovnými možnosťami, naštartovaním ekonomiky či možnosťou začať znovu cestovať. Zdá sa však, že polovica Slovákov tohtoročnú dovolenku odloží na neskôr, keď sa zlepší ich finančná situácia," uviedla PR manažérka banky Linda Valko Gáliková. Svoju peňažnú rezervu podľa nej mnohí využili na vykrytie poklesu alebo úplného výpadku príjmov spojeného s pandémiou, na dovolenku im tak už nezostávajú financie navyše.

Podľa prieskumu musel siahnuť na svoje úspory v priemere každý druhý človek. Ochota dať sa zaočkovať so zhoršujúcou sa finančnou situáciou klesá. Viac ako tretina tých, ktorí sú na tom najhoršie, sa ohradzuje proti očkovaniu. Naopak, 40 % tých, ktorí hodnotia svoju aktuálnu situáciu dobre, sa k vakcinácii prikláňa.

Koronakríza sťažila fungovanie a znížila príjmy aj podnikateľom či samotným hotelom. Podľa údajov Štatistického úradu SR bolo v apríli tohto roka v slovenských hoteloch a penziónoch ubytovaných 50.000 hostí, zatiaľ čo v apríli 2019 to bolo 442.000 návštevníkov. Ide teda o pokles o 89 %.

"V medziročnom porovnaní sú údaje skreslené nízkou porovnávacou bázou. Oproti vlaňajšiemu aprílu sa počet dovolenkárov počas tohtoročného apríla výrazne zvýšil, až 7,5-násobne. Nie je to ale spôsobené takým veľkým prílevom turistov, ale tým, že pred rokom bolo ubytovanie v hoteloch a penziónoch kvôli pandémii v podstate nemožné," vysvetlila analytička banky Jana Glasová.

V apríli tohto roka tvorili návštevnosť hotelov predovšetkým domáci turisti. Ich podiel predstavoval 86 % zo všetkých ubytovaných hostí. Slovákov bolo teda približne 43.000 a dovolenkárov zo zahraničia 7000. Podľa Glasovej by mali byť pritom v letných mesiacoch čísla za cestovný ruch pozitívnejšie, keďže od apríla už dochádza k uvoľňovaniu protipandemických opatrení a opäť sa otvárajú možnosti pre cestovanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Stanka patrí v šou medzi favoritky.
FotoVáš Tip
Sexi Stanka z Ruže pre nevestu: Zbalila ju NAKA kvôli drogám!
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
(Ilustračné foto).
Začína kríza ruskej ropy? Ukrajina tvrdí, že Moskve spôsobila veľké straty