Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2021 03:30 | Správy | Politika

Digitálne preukazy už fungujú: COVID pas môžete mať v aplikácii od štátu aj poisťovní

Slováci majú po novom už k dispozícii špeciálne aplikácie, prostredníctvom ktorých sa môžu preukazovať napríklad na hraniciach tým, že sú očkovaní, testovaní, alebo prekonali koronavírus.

Štátnu aplikáciu mali pôvodne spustiť 26. júna, no neskôr sa to posunulo až na 1. júla. Štát tak stihli predbehnúť aj zdravotné poisťovne, ktoré s niekoľkodňovým predstihom ukázali COVID pasy v ich aplikáciách. Aký je medzi nimi rozdiel?

Princíp všetkých týchto aplikácií spočíva v uchovávaní všetkých dostupných informácií, spojených s koronavírusom, podľa ktorých sa môžu či už policajti na hraniciach alebo osoby kontrolujúce vstup na určité miesta či podujatia rozhodnúť, či vás pustia, alebo nie.

Po každom úkone, ktorý súvisí s covidom, či už je to vakcinácia, testovanie alebo prekonanie tohto ochorenia, vznikajú zdravotné záznamy, ktoré sa ukladajú v systéme Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Tie budú odteraz obsahovať aj QR kódy v COVID pasoch, a tým aj spomínané aplikácie.

Odborníci upokojujú verejnosť, že sa nemusí báť neželaného úniku informácií. QR kód je totiž šifrovaný a nedokáže ho prečítať žiadna iná aplikácia okrem tej, ktorá je na to určená. Na Slovensku je to napríklad aplikácia OverPass.

Štátny COVID pas

Aplikácia GreenPass

Štátna aplikácia, ktorej vývoj bol v gescii ministerstva pre investície a regionálny rozvoj, uchováva všetky podstatné informácie z COVID pasu. Poskytuje teda údaje o tom, či, kedy, akou vakcínou a dávkou bola daná osoba zaočkovaná, či a kedy toto ochorenie táto osoba prekonala a tiež informácie o dátume, druhu a výsledku prípadného testu na koronavírus.

Otvoriť galériu
Štátny COVID pas
Zdroj: Slovensko IT

Všetky tieto informácie obsahuje QR kód, ktorý po naskenovaní príslušným úradníkom alebo osobou na to oprávnenou zobrazí v jeho aplikácii požadované informácie. Každý používateľ GreenPassu si pritom bude môcť zvoliť úroveň zdieľania informácií, aby sa z jeho QR kódu nezobrazovali osobám vykonávajúcim kontrolu aj informácie, ktoré si chce nechať pre seba. Do GreenPassu stačí oskenovať QR kód z potvrdenia o očkovaní, testovaní alebo o prekonaní COVID-19.

 

COVID pas poisťovní 

Vlastné aplikácie

Možnosť stiahnuť si aplikáciu, ktorá v sebe bude uchovávať informácie z COVID pasu a priebežne ich aktualizovať, ponúkla už niekoľko dní pred spustením štátneho GreenPassu Všeobecná zdravotná poisťovňa. Jej aplikácia a tým aj všetky informácie z COVID pasu dotyčnej osoby budú dostupné aj offline.

Otvoriť galériu

Separátnu aplikáciu ponúka aj zdravotná poisťovňa Union, ktorá sľubuje aj to, že informácie bude automaticky aktualizovať. Aktuálnosť údajov v aplikácii bude pritom závisieť od rýchlosti, akou bude Union dostávať dáta od Národného centra zdravotníckych informácií.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej