Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2021 13:48 | Správy | Koronavírus

Púť v obmedzenom režime: Na Mariánsku horu sa dostanú len títo ľudia

Na Mariánsku horu v Levoči sa počas púte v piatok 2. júla a v nedeľu 4. júla dostanú iba pútnici s negatívnym testom na ochorenie COVID 19, s potvrdením o prekonaní tohto ochorenia či s potvrdením o očkovaní.

Agentúru SITA o tom informoval jeden z organizátorov podujatia Jozef Lapšanský. V Levoči preto zriadia pre účastníkov púte mobilné odberové miesto na antigénové testovanie. Otvorené bude v priestoroch Základnej školy Štefana Kluberta v piatok od 7:00 do 15:00 a v nedeľu od 7:00 do 10:00.

Púť na Mariánsku horu bude v tomto roku v obmedzenom režime, program bude namiesto týždňového iba dvojdňový. Na horu sa dostanú len peší pútnici, vjazd vozidlám bude zakázaný. V piatok 2. júla na sviatok Navštívenia Panny Márie je na programe modlitba ruženca o 9:00, o 10:00 bude nasledovať svätá omša s hlavným celebrantom, emeritným spišským biskupom Mons. Andrejom Imrichom. Na 13:00 je naplánovaná gréckokatolícka liturgia, o 16:00 modlitba ruženca a o 17:00 ďalšia svätá omša. Slávnostná odpustová svätá omša sa uskutoční v nedeľu o 10:00, hlavným celebrantom bude administrátor Spišskej diecézy Mons. Ján Kuboš. Predchádzať jej bude modlitba ruženca o 9:00. Iný program na Mariánskej hore nebude.

Modlitby a sväté omše sa budú konať v exteriéri. Pre obmedzenia nebude v tomto roku zabezpečená ani stabilná spovedná služba. Veriaci, ktorí sú nevládni a na levočskú horu sa nedostanú, budú môcť podľa organizátorov sledovať priame prenosy zo svätých omší prostredníctvom televízie.

Počet účastníkov na svätej omši pod holým nebom nebude podľa Lapšanského striktne obmedzený. „Vzhľadom na plochu Mariánskej hory by rozhodne nemal hroziť pretlak. Charakter tejto svätyne a geografický profil umožňuje dodržať rozostupy bez absolútnych ťažkostí. Prenášaný zvuk je počuť na ploche do 15 hektárov. Tiež predpokladáme, že ľudia prídu chránení, či už antigénovým testom, vakcináciou alebo tým, že už ochorenie prekonali,“ dodal.

Mesto Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska, korene mariánskeho kultu tam siahajú až do 13. storočia. Prvá kaplnka tam bola postavená ešte v roku 1247. Pútnický kostol na Mariánskej hore posvätil v roku 1922 biskup Ján Vojtaššák. Na baziliku ho v roku 1984 povýšil pápež Ján Pavol II., ktorý sem zavítal 3. júla 1995. Za jeho prítomnosti vtedy išlo o najväčšiu púť, na levočskú horu zavítalo viac ako 650-tisíc pútnikov. Každoročne prichádzajú na púť státisíce návštevníkov. Vlani bola púť zrušená, na Mariánskej hore sa uskutočnila len odpustová slávnosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?