Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.06.2021 17:18 | Správy | Európa

Slovenský plán obnovy a odolnosti dostal od Európskej komisie zelenú

Európska komisia odobrila plán obnovy a odolnosti Slovenska.

Bude financovaný prostredníctvom grantov, ktoré budú mať spolu hodnotu 6,3 miliardy eur a vďaka nim sa podporia významné investičné a reformné opatrenia na Slovensku do roku 2026. Vďaka tomuto plánu by malo Slovensko vyjsť z pandémie COVID-19 silnejšie, ako bolo pred ňou.

Slovenský plán obnovy a odolnosti je súčasťou bezprecedentnej spoločnej reakcie EÚ na krízu, ktorú vyvolala pandémia ochorenia COVID-19. Cieľom tejto európskej iniciatívy je riešiť spoločné výzvy, ktorým Európa čelí, tak, že sa využije potenciál zelenej a digitálnej transformácie EÚ, posilní sa naša ekonomická a sociálna odolnosť i súdržnosť jednotného trhu EÚ. Komisia pri analýze slovenského plánu skúmala najmä to, či investície a reformy stanovené v pláne podporujú zelenú a digitálnu transformáciu krajiny, prispievajú k účinnému riešeniu dôležitých výziev, ktoré boli Slovensku identifikované v rámci európskeho semestra a či posilnia rastový potenciál Slovenska, podporia tvorbu pracovných miest i hospodársku a sociálnu odolnosť krajiny.

Otvoriť galériu
null
Zdroj: www.europa.sk

Slovensko čaká zelená a digitálna transformácia

V národnom pláne obnovy a odolnosti je 43 % celkových rozpočtových prostriedkov určených na opatrenia, ktoré podporia ciele v oblasti klímy. Slovensko nielenže v tomto splnilo minimálnu hranicu, ktorú Komisia po členských štátoch požadovala, dokonca ju prekročila, lebo Komisiou stanovená úroveň bola 37 %. Ide o investície do podpory získavania energie z obnoviteľných zdrojov a zvyšovania energetickej efektívnosti. Investície pôjdu aj do ekologizácie súkromných a verejných budov, aby sa znížil ich vplyv na emisie skleníkových plynov a zlepšila sa tak aj celková kvalita ovzdušia. Svoju energetickú a ekologickú výkonnosť by si prostredníctvom financií z plánu obnovy vo výške 528 miliónov eur malo zlepšiť aspoň 30-tisíc slovenských domácností. Zároveň sa znížia náklady občanov na energiu a zníži sa i energetická chudoba. V pláne sú podporené aj opatrenia na zadržiavanie vody a financie poputujú aj do rozvoja novej infraštruktúry nabíjacích staníc pre elektrické vozidlá a na podporu verejnej dopravy, kde sa počíta aj s modernizáciou železníc či novou cyklistickou infraštruktúrou. Na nízkouhlíkovú dopravu by malo byť z plánu vyčlenených 712 miliónov eur. Plán podporí aj dekarbonizáciu slovenského priemyslu a zameria sa i na zvyšovanie odolnosti slovenských lesov, revitalizáciu vodných tokov a podporí biodiverzitu.

21 % celkových rozpočtových prostriedkov slovenského plánu obnovy má zase poputovať na opatrenia, ktoré podporia digitálnu transformáciu krajiny. Ide najmä o investície do digitalizácie verejnej správy, ktorá bude uľahčovať bežný život občanov. Plán zahŕňa i digitálnu transformáciu vzdelávania a zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Investovať by sa podľa plánu malo aj do zlepšovania digitálnych technológií dostupných podnikom, najmä malým a stredným podnikom. Peniaze budú investované aj do reforiem vzdelávania a zlepšovania digitálnych zručností obyvateľstva s dôrazom na zručnosti učiteľov, seniorov a sociálne znevýhodnených skupín obyvateľstva. Do digitálnej infraštruktúry na školách chce Slovensko investovať prostredníctvom tohto plánu 187 miliónov eur.

Otvoriť galériu
null
Zdroj: www.europa.sk

Hospodársky a sociálne odolnejšie Slovensko

Vo svojom pláne obnovy Slovensko počíta aj s reformou dôchodkového systému, ktorá pomôže prepojiť vek odchodu do dôchodku so strednou dĺžkou života, aby sa tento systém stal finančne udržateľným a zabezpečil aj primerané dôchodky pre všetky generácie. Dôležitou časťou plánu je aj reforma justície, ktorá má posilniť efektívnosť a nezávislosť slovenského justičného systému a investovať do digitálnej infraštruktúry. V pláne je na ňu vyčlenených 255 miliónov eur. Plán sa zameriava aj na skvalitnenie podnikateľského prostredia, ktoré má znížiť regulačnú záťaž pre

podnikateľov na Slovensku, urýchliť procesy v rámci verejného obstarávania a obsahuje i reformu rámca pre platobnú neschopnosť, aby sa mohol znížiť čas a náklady potrebné na ukončenie podnikania. Oblasť zdravotníctva je v slovenskom pláne mimoriadne dôležitá. Ide najmä o vytvorenie novej siete nemocníc. Existujúce nemocnice sa majú zrenovovať a mali by pribudnúť aj nové nemocnice. Nová sieť nemocníc má pritom zabezpečiť spravodlivé geografické rozloženie a dobrú dostupnosť pre občanov. Na túto oblasť je v pláne vyčlenených až 998 miliónov eur. Plán sa pozrel aj na problém nedostatočnej starostlivosti o deti, a preto obsahuje investície, ktoré podporia lepší prístup k službám starostlivosti o deti, najmä investovaním do predškolských zariadení. Vyčlenených je na to 141 miliónov eur. Časť plánu je venovaná aj posilneniu kapacít komunitnej sociálnej starostlivosti, a teda investíciám do dlhodobej starostlivosti o ľudí v núdzi, pričom sa má viac zamerať na komunitné riešenia. Plán podporí aj výskum, vývoj a inovácie a mnohé ďalšie oblasti života na Slovensku.

Čo bude nasledovať?

Európska komisia prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady s cieľom poskytnúť Slovensku granty vo výške 6,3 miliardy eur v rámci Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Rada bude mať teraz štyri týždne na prijatie návrhu Komisie. Schválenie plánu zo strany Rady je pre Slovensko veľmi dôležité i preto, lebo by Slovensku umožnilo vyplatenie viac ako 800 miliónov eur v rámci predbežného financovania už v júli tohto roka. To predstavuje 13 % celkovej sumy pridelenej Slovensku. Komisia bude povoľovať ďalšie vyplácanie finančných prostriedkov na základe pokroku dosahovaného pri realizácii investícií a reforiem uvedených v slovenskom pláne obnovy a odolnosti. Do celého procesu budú zapojené aj systémy kontroly, ktoré budú chrániť pred závažnými nezrovnalosťami, ako sú podvody, korupcia či dvojité financovanie. Žiadne opatrenia plánu nesmú výrazne narušiť životné prostredie a zainteresované strany by mali byť naďalej zapojené do realizácie plánu obnovy a odolnosti Slovenska, aby sa zabezpečila zodpovednosť za reformy. Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: www.europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Útoky v Rusku: Militanti hodili výbušninu a začala sa paľba! Znepokojivé, čo sa tam deje
Ministri a poslanci odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok.
Foto
Žiaci sa spýtali politikov nezvyčajnú otázku: Odpoveď mali všetci rovnakú!
Dobrík sa snaží synovi pomáhať, ako vie.
Foto
Dojímavé slová herca Dobríka: Jeho synček je po 8 mesiacoch liečby späť doma aj v škole!
Štefan dcérku ľúbi a veľmi ju túži získať do starostlivosti.
Foto
Srdcervúci príbeh Štefana s dcérkou: Pol roka žili v stane na ulici! Aby sa mala Saška lepšie, musel sa jej vzdať
(ilustračné foto)
Agresívny mladík pri Kežmarku napadol policajta: Strašné, čo sa udialo v Ľubici
Refugees on a big rubber boat in the middle of the sea that require help. Sea with people in the water asking for help. Migrants crossing the sea
Pri gréckom dovolenkovom ostrove sa potopil čln: Hlásia jednu obeť! Čo sa tam stalo?
Produkty, pred ktorými varujú hygienici, radšej nepoužívajte.
Foto
Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou: TÝCHTO 18 výrobkov nepoužívajte!
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
Ilustračné foto
Obrovská tragédia: Pri meste sa pretrhla hrádza! Hlásia niekoľko obetí, hrozí ďalšia katastrofa
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Ministerstvo zdravotníctva o zavádzaní reformy siete nemocníc: Chce zefektívniť procesy
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Dievčence dostali mená Sára, Nina a Lea.
Foto
Zázrak v Martine: Emka chcela bračeka, dočkala sa TROCH sestričiek!