Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.06.2021 15:10 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Naštvaná reakcia zoológa na debaty o medveďoch: Za všetko môže človek!

O medveďoch na Slovensku sa v posledných dňoch rozpráva viac než dosť. Do debaty sa však pustili aj ľudia, ktorí k tomu nemajú, čo povedať. Zoológ a docent Marcel Uhrin si preto povedal dosť.

Tragická smrť muža, ktorý podľahol zraneniam spôsobených medveďom na Liptove, sa spustila veľká debata o tom, či sú šelmy premnožené a aké hrozí ľuďom nebezpečenstvo. Posledné dni zaplnili internet aj videá medveďov, ktorí sa dostávajú čoraz bližšie k ľudským obydliam.

Zoológ, bývalý riaditeľ Národného parku Muránska planina a pedagóg na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, si povedal dosť dohadom a vyjadreniam neerudovaných ľudí. Na sociálnej sieti zverejnil emóciami nabitý status, v ktorom sa jednoznačne postavil za šelmy.

 "TÉZA 1. Nikto, pozor, opakujem, nikto, ešte raz a dôrazne, NIKTO dnes nevie, koľko medveďov na Slovensku je. Aktuálne neexistuje žiaden hodnoverný odhad založený na vedeckých dátach. Posledné takéto dáta z roku 2014 odhadujú populáciu na 1023–1489 jedincov. Všetkým, ktorí dnes trieskajú o troch tisícoch, čítal som už aj, že počet medveďov u nás je aj štyritisíc, prajem, aby sa potkli o obrubník a nad*bali si držku," spomína docent v statuse, ktorý zdieľali stovky ľudí.

"TÉZA 2. Nikto z tárajov spomínaných v téze 1 ani len netuší pojmový obsah ekologického termínu ´premnoženie druhu´. Veľmi jednoducho: druh je premnožený vtedy, ak vyčerpáva svoje zdroje. Základnými zdrojmi sú potrava, priestor (habitat, úkryty, etc.) a sexuálni partneri. Odhadujem, že väčšina zo spomínaných tárajov k napĺňaniu zdrojov medveďa aktívne prispieva. Lebo, kto iný, ak nie poľovníci, budujú vnadiská a kto iný, ak nie spomínaní, sú zároveň súčasťou množiny tárajov o počtoch?" Vysvetľuje Uhrin ďalej. 

Zoológ sa vo svojom statuse vyjadril, že nesúhlasí s tým, aby sa spustila regulácia medveďov kvôli jednému tragickému prípadu. "Na vysokej škole som liezol. Raz sa stalo, že sme naložení batohmi so železom utekali po výstupe v južnej stene Volej veže Mengusovskou dolinou na vlak do Štrby. Možno to poznáte, skáčete na chodníku zo skaly na skalu a sústreďujete sa len na to. Zrazu vidím na chodníku zhluk ľudí, nestíham zastať, vrazím doň, bežím ďalej a vidím, že zhluk je kruh smejúcich sa turistov. Uprostred kruhu stojí medveď, míňam ho na asi pol metra pred papuľou do ktorej mu turisti zo zhluku núkajú klobásu. [Strih] Sedíme v Košiciach na pive v staničnej zaplivanke a čakáme ďalších lezcov z oddielu, ktorí tam boli tiež, liezli niečo ťažšie a prichádzajú neskorším vlakom. ´Čo medveď na chodníku?´ Obraz sa mení, turisti na skalách okolo, úsmevy skysli, medveď im pokojne trhá batohy a ku klobáse pristupuje samoobslužne.POUČENIE: Nikto iný, len človek spôsobuje nebezpečné konflikty s medveďom," vyjadril sa jasne Marcel Uhrin, ktorý o ekológii cicavcov vyučuje na vysokej škole a priznal, že s medveďom sa v živote stretol neuveriteľných 20-krát.

Celý status zoológa Marcela Uhrina nájdete TU.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas,dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch: Veľká komplikácia!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Minister Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu i vyššiu úroveň života obyvateľov
Športový moderátor Dušan Gabáni
Foto
Prehovoril tréner, ktorý oživoval Gabániho: TOTO mu zachránilo život!
So Scarlett už počas študentských čias tvorili pár.
Foto
Sväťo Malachovský zverejnil nezvyčajný ODKAZ: Šifrované vyznanie lásky pre Scarlett?!
Zdenko spartanské preteky miloval! Žiaľ, tie sobotňajšie sa stali jeho poslednými.
Foto
Zdenko († 47) skolaboval na Spartan Race, zronená manželka ukázala poslednú fotku: Takto sa tešil…
Bývalý premiér nevie povedať či v prípade úspechu nastúpi do parlamentu ako poslanec.
Dzurinda pred 20 rokmi doviedol Slovensko do EÚ: Vidí dôvod zvažovať alternatívu?
Zoraya svoje rozhodnutie zvažovala veľmi dlho.
Krásna Zoraya o pár dní podstúpi eutanáziu: Kruté slová lekárov a posledné ŽELANIE pre priateľa!
Ilustračné foto
Dopravné peklo v Bratislave: Nefunkčné semafory, nehoda a kolóny!
Budova rakúskeho parlamentu.
Rakúsko sa už dlhšie nemôže len prizerať: Konferencia Ľudstvo na križovatke! O čo ide?
Foto
Fehérváry je voľný na šampionát! Opäť skóroval, no Washington v play off končí
Vojna na Ukrajine už trvá viac ako dva roky.
Vražedné BESNENIE opitých Rusov na Ukrajine: Smrť dedinčanov kvôli malichernosť?!
Americký prezident Joe Biden (vpravo) pózuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.
Putin bude peniť, rázny krok USA a Ukrajiny: Dlhodobé následky!