Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2021 23:25 | Správy | Domáce správy
Foto

Krištáľové krídla za rok 2020 už majú svojich majiteľov: Prestížne ocenenie získalo trinásť slovenských osobností

Trinásť slovenských osobností z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry získalo v nedeľu večer ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2020.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii
a Veľká porota Krištáľového krídla. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Prvou ocenenou v priestoroch historického Šimák Zámku Pezinok bola v kategórii filantropia Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko pre športovcov s intelektuálnym znevýhodnením, ktorá sa dlhodobo venuje dobrovoľníctvu a bojuje za práva znevýhodnených športovcov.

Pavol Jakubec si odniesol cenu v kategórii hospodárstvo. Jeho meno stojí za známymi potravinárskymi firmami pod strechou koncernu IDC Holding, ktorý sa vyprofiloval ako jedna z najväčších a najstabilnejších potravinárskych firiem na Slovensku s medzinárodným dosahom.

Herec, režisér, producent a scenárista Peter Bebjak získal ocenenie v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie za film Správa, ktorý v roku 2020 Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) nominovala na Oscara. Ocenenie v kategórii šport udelila porota Michalovi Martikánovi, prvému olympijskému víťazovi v novodobej histórii Slovenska. Vodnému slalomárovi sa podarilo získať medailu v individuálnej disciplíne na piatich olympiádach za sebou.

V kategórii výtvarné umenie si ocenenie prevzali Jana Machatová a Peter Machata, tvorcovia autorského šperku, ktorí si svoj profil budujú aj v medzinárodných galériách vo Viedni či Paríži.

Dvojica Boris Klempa a Pavol Čekan, ktorá významne prispela v boji proti pandémii COVID-19 na Slovensku vývojom série certifikovaných PCR testov na detekciu vírusu SARS-CoV-2, získala Krištáľové krídlo v kategórii medicína a veda. Ocenenie im patrí za aktívnu účasť na kontrole šírenia vírusu pomocou testovania a darovania testov pre spoločnosť a za významný podiel na odbornom informovaní verejnosti o problematike pandémie.

V kategórii inovácie a startupy patrí ocenenie Martinovi Hermanovi, zakladateľovi firmy Powerful Medical, ktorá sa zaoberá vývojom "deep-tech" technológii na diagnózu a liečbu kardiovaskulárnych ochorení.

Úspešná skladateľka Ľubica Čekovská si prevzala ocenenie v kategórii hudba za svetovú premiéru opery Impresario Dotcom. Komickú operu na Goldoniho námet uviedli v skrátenej adaptovanej podobe vlani v auguste v rámci festivalu Bregenzer Festtage.

V kategórii publicistika a literatúra získal Krištáľové krídlo literárny vedec a prekladateľ Marián Andričík za historicky prvý preklad jedného z najvýznamnejších diel svetovej literatúry Stratený "raj" od Johna Miltona, ktorý prvýkrát vyšiel v slovenčine.

Porotcovia tento rok udelili dve mimoriadne ceny. Jednu získala odborníčka v oblasti normálnej a patologickej fyziológie, prednostka Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a zakladateľka Akademického centra výskumu autizmu na Slovensku profesorka Daniela Ostatníková, ktorá sa dlhodobo venuje výskumu mozgu a jeho funkciám, vplyvu pohlavných hormónov na špecifické kognitívne schopnosti oboch pohlaví a v ostatných desiatich rokoch sa zaoberá výskumom etiológie autizmu. Laureátom druhej mimoriadnej ceny je dramatik, spisovateľ, literárny a divadelný vedec a vysokoškolský profesor Karol Horák, ktorý v súčasnosti ešte stále aktívne i organizačne pracuje na Prešovskej univerzite. Patrí medzi významných tvorcov pôvodnej slovenskej drámy, je autorom vyše dvadsiatky pôvodných auditívnych diel. Podľa textov svojich diel vypracoval viacero scenárov televíznych filmov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom