Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2021 05:00 | Správy | Politika

Matovič drsne zaútočil na Kolíkovú: Vojna medzi ministrami

Po dlhšom čase prehovoril. Frontálny útok od ministra financií Igora Matoviča (48) tentoraz schytala jeho kolegyňa z vlády, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (46). Okrem iného ju obvinil zo spáchania podvodu a vyhlásil, že má voči nej nulovú dôveru. Čím argumentuje expremiér a ako na jeho slová reaguje samotná Kolíková?

V rozhovore pre server Aktuality.sk Matovič búšil do Kolíkovej silnejšie ako opoziční poslanci. Kolíkovej v deň, keď jej hrozilo odvolanie, osobne vmietol do tváre, že stratila jeho dôveru. „Povedal som jej, že Mária, ja si myslím, že ten podvod si spáchala a mňa nepresvedčíš,“ interpretoval expremiér. Tá sa podľa neho mala dopustiť podvodu v kauze prenájmu budovy, kde rezort sídli. Tú ministerstvo spravodlivosti prenajalo za bývalej vlády, v ktorej bola Kolíková štátnou tajomníčkou v tomto rezorte, firme, v ktorej figuroval bývalý obchodný spoločník jej brata.

Kolíková počas svojho odvolávania poprela, že by s tým mala čokoľvek spoločné, a argumentovala aj tým, že prenájom schválila komisia až po jej odchode z ministerstva, na toto rozhodnutie nemala vplyv a s vtedajším ministrom spravodlivosti, ktorý mal v rezorte hlavné slovo, nemala vôbec dobré vzťahy. Jej slová o jej nulovom vplyve na prenájom budovy potvrdil aj vtedajší minister Gábor Gál. Prípad prenájmu preverovala aj NAKA, ktorá ho uzatvorila s tým, že nič podozrivé nezistili.

Otvoriť galériu
Matoviča svojimi argumentmi nepresvedčila. „Je to v podstate podvod za 30 miliónov eur v prospech dlhoročného spoločníka jej brata a myslím si, že Mária Kolíková veľmi dobre o tom vedela,“ vyhlásil minister s tým, že Kolíková zatajila aj výčitky poslancov OĽaNO, ktoré jej adresovali na zasadnutí. Hovorí tiež, že Kolíková si nechala na ministerstve rovnakého generálneho tajomníka služobného úradu, ktorý tam pracoval aj za bývalého ministra, a tento funkcionár mal sedieť v komisii, ktorá rozhodla o prenájme budovy.

Kolíková reagovala stručne: „S ohľadom na všetko, čo už v tejto veci bolo povedané a analyzované, vôbec tomuto útoku nerozumiem.“ Na jej obranu sa postavila poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková: „Jediné, čím sa previnila, je to, že si dovolila kedysi verejne kritizovať Igora Matoviča, napríklad aj za takéto nevyberané útoky na všetkých, ktorí si s ním v nejakej vecnej rovine dovolili nesúhlasiť. Je mi len ľúto, že si Matovič neuvedomuje, ako veľmi tým škodí vlastnej koalícii.“

Naopak, šéf klubu Sme rodina Peter Pčolinský sa zastal Matoviča. „V mnohých tvrdeniach, ktoré zazneli v tom rozhovore, dávam za pravdu pánovi ministrovi,“ vyjadril sa Pčolinský. Podporu Kolíkovej, naopak, opakovane vyslovil premiér Eduard Heger. „Mária Kolíková je veľmi dôležitá pre reformu justície. Rozbehla veľmi dôležité projekty a treba, aby ich dokončila,“ vyjadril sa nedávno.

Otvoriť galériu
Matovič hovorí nepravdy

Mária Kolíková, ministerka spravodlivosti

- S ohľadom na všetko, čo už v tejto veci bolo povedané a analyzované, vôbec tomuto útoku nerozumiem. Vôbec znamená naozaj vôbec. Nevidím ani vecne žiaden dôvod, prečo tento útok bol, nehovoriac o tom, že v samotnom vyjadrení je množstvo neprávd. Ale, samozrejme, že ma to prekvapilo, keďže to hovorí člen vlády, ktorej som súčasťou a súčasne koaličný líder a nerozumiem, čo je toho cieľom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo