Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2021 12:24 | Správy | Domáce správy

Vráti sa prípad vraždy Kuciaka na prvostupňový súd? Toto žiada prokuratúra

Úrad špeciálnej prokuratúry požaduje v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a ďalších skutkov, aby Najvyšší súd SR zrušil celý prvostupňový verdikt vo veci a prípad pri vrátení Špecializovanému trestnému súdu pridelil inému senátu.

Vyplýva to z odvolania podaného ešte na jeseň 2020, s ktorým dnes na pôde odvolacieho Najvyššieho súdu SR oboznámil predseda senátu Peter Paluda. Podľa prokuratúry Špecializovaný trestný súd (ŠTS), konkrétne senát vedený Ruženou Sabovou, pri verdikte o oslobodení podnikateľa Mariana Kočnera a jeho známej Aleny Zsuzsovej v septembri 2020 nesprávne vyhodnotil výpovede kľúčových svedkov a taktiež nevykonal všetky potrebné dôkazy a na základe toho dospel k nesprávnym skutkovým záverom.

Prokuratúre prekáža napríklad to, že ako dôkaz sa na hlavnom pojednávaní neobjavila aj komunikácia Mariana Kočnera z iných aplikácií, ako je Threema. V prípade svedkov, ako je odsúdený Zoltán Andruskó alebo bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth, zase ŠTS konštatoval, že ich motiváciou vypovedať bolo skôr získať osobné výhody ako objasniť skutok. Prokuratúra si myslí, že napríklad Andruskó vo veci vypovedal, aj keď mu už bol uložený právoplatný trest. On sám ho pritom považoval za príliš prísny. Peter Tóth zase podľa odvolania pri výpovedi o sledovaní novinárov na pokyn Mariana Kočnera odhaľoval aj svoju vlastnú trestnú činnosť.

Okrem toho je podľa prokuratúry potrebné v kauze vraždy Kuciaka opätovne vypočuť niektorých svedkov, prípadne vypočuť nových. Jedným z nich je napríklad odsúdený člen drogového gangu Ilija Weiss, ktorý svedčí aj v kauze prípravy vraždy prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. V prípade odsúdeného Tomáša Szabóa prokuratúra žiada súd, aby zohľadnil, že v kauze vraždy konal s vopred uváženou pohnútkou, čo by znamenalo uloženie prísnejšieho trestu.

Na dnešnom verejnom zasadnutí sú spomedzi trojice obžalovaných prítomní Marian Kočner a Tomáš Szabó. Obžalovaná Alena Zsuzsová požiadala o konanie v neprítomnosti.

V kauze vraždy novinára a jeho partnerky Martiny Kušnírovej sú právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó. V prípade podnikateľa Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsovej a Tomáša Szabóa sa čaká práve na rozhodnutie odvolacieho súdu. Špecializovaný trestný súd Tomášovi Szabóovi uložil za účasť na vražde, Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej ako aj podnikateľa Petra Molnára trest 25 rokov väzenia. Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú naopak oslobodil. Podľa verdiktu súdu totiž neexistoval na uznanie viny Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej dostatok dôkazov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný