15.06.2021 11:23 | Správy | Domáce správy

Bihariová žiada od premiéra jasné stanovisko: Mal by si vybrať, na ktorú stranu sa postaví

Predsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová vyzvala predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), aby sa buď jasne postavil za orgány činné v trestnom konaní (OČTK), alebo za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorého pred mesiacom navrhol prezidentke na vymenovanie.

V tlačovej správe o tom informoval riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva s tým, že hnutie nestojí v prípade odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) na žiadnej strane sporu. Ani na tej, ktorú stvárňuje predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico, ani tej, ktorú reprezentuje Mikulec. V parlamente sa dnes koná mimoriadna schôdza, na ktorej chce opozícia ministrovi vnútra vysloviť nedôveru. Schôdzu inicioval Smer-SD.

„Na jednej strane máme OČTK, ktoré väzobne stíhajú vysokých funkcionárov z polície, prokuratúry aj súdu, ktorí sú obvinení z toho, že za vlády Roberta Fica stvorili obludný mafiánsky systém. Na druhej strane máme SIS, ktorej riaditeľ vydal správu spochybňujúcu zákonnosť týchto procesov a spochybnil celý systém dôkazov založených na výpovediach spolupracujúcich obvinených, takzvaných kajúcnikov," priblížila Bihariová. Podľa nej sa tento chaos neodohráva v politickom vzduchoprázdne, ale v réžii koalície. „SIS ovláda jeden koaličný partner, ministerstvo vnútra druhý koaličný partner. A bez ohľadu na to, kto v tomto chaose vystupuje ako zloduch a kto ako skrivodlivo poškodzovaný, je nemožné tváriť sa, že to nekompromituje vládu ako celok," doplnila.

Nezaradený poslanec Národnej rady SR (NR SR) a člen PS Tomáš Valášek nebude hlasovať za ani proti návrhu na odvolanie ministra vnútra a na hlasovaní sa nezúčastní. Utajená správa SIS sa podľa neho nedá interpretovať inak ako tak, že buď kolosálne zlyháva časť polície, alebo samotná tajná služba. „Obe inštitúcie, samozrejme, kontroluje koalícia. Táto istota, že minimálne jedna zo základných inštitúcii štátu sa zvrhla, je deprimujúca. Vláda ako taká rýchlo stráca moju dôveru," zdôraznil. Zároveň doplnil, že za odvolanie Mikulca nebude hlasovať, lebo „nechce pomáhať Ficovi dostať jeho kumpánov von z väzenia".

Viac k téme:
Autor: SITA

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia
Žena v Chorvátsku vkladá do urny hlasovací lístok.
AktualizovanéFoto
Chorváti predčasne rozhodujú o novom parlamente: Exit poll naznačil víťaza