Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.06.2021 08:00 | Správy | Politika

Hlas aj OĽaNO klesli, nový prieskum preferencií očami politológa: Drsný názor na premiéra Hegera

Nový premiér Eduard Heger (45) preferencie hnutia OĽaNO nevylepšil. Ukazuje to nový prieskum agentúry Focus pre Na telo TV Markíza. Stúpli však liberáli z SaS aj Sme rodina pod taktovkou Borisa Kollára (55). Prvé miesto si však stále drží Hlas-SD Petra Pellegriniho (45).

Júnový prieskum naznačuje, že Pellegrini si síce drží prvé miesto, no je možné, že dosiahol už strop a oproti máju jeho strana mierne klesla. Na druhom mieste je SaS, ktorej šéfuje minister hospodárstva Richard Sulík. Liberáli si oproti máju prilepšili o 0,5 percentuálneho bodu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Vyzerá to teda tak, že konflikty v koalícii strane nielenže neubližujú, ale dokonca prospievajú, pretože od minuloročných volieb permanentne stúpa. Prvú trojku uzatvára strana Smer expremiéra Roberta Fica, ktorú by volilo 12 %, čo je takisto mierne zlepšenie oproti májovému prieskumu.

Na štvrtom mieste je hnutie OĽaNO Igora Matoviča. Najsilnejšia vládna strana ministra financií naďalej klesá a nepomohlo jej ani to, že do premiérskeho kresla nastúpil Heger. Nasleduje Sme rodina, ktorej by hlas odovzdalo 7,6 percenta opýtaných. V máji to bolo o niečo menej, a to 7,2 %. Do parlamentu by sa dostali ešte aj strany Progresívne Slovensko, KDH a prvýkrát aj maďarská Aliancia, ktorá by získala 5,7 %.

ĽSNS aj Za ľudí mimo parlamentu

Naopak, v parlamente by nesedeli poslanci z ĽSNS. Strana by skončila tesne pod čiarou so ziskom 4,8 percentuálneho bodu. Rovnako by dopadli odídenci od Mariana Kotlebu, ktorí sa zoskupili v strane Republika a získali by 4,6 %. Ešte horšie by dopadla vládna strana Za ľudí, ktorej šéfuje Veronika Remišová a ktorá si aktuálne prechádza obrovskou krízou.

Otvoriť galériu
Prieskum Focus
Zdroj: anc

Práve tá sa zrejme negatívne odrazila na preferenciách a strana si oproti minulému mesiacu opäť pohoršila a získala by len 3,4 %. Viac ako tri percentá by získala ešte strana SNS. Dobrá voľba a strana Spolu by získali vyše jedného percenta. Prieskum prebiehal od 2. do 9. júna na vzorke 1 011 respondentov, ktorých sa pýtali, ktorú politickú stranu by volili, keby sa na Slovensku konali parlamentné voľby už počas najbližšieho víkendu.

Heger nemá charizmu a nevie pritiahnuť voličov

Radoslav Štefančík, politológ

- U Za ľudí sa pokles očakával a táto strana podľa mňa ešte pôjde dole, pretože jej volič citlivo reaguje na to, že sa strana prakticky rozpadá. Pochopiteľný je aj nárast Smeru, pretože takmer každý deň zvoláva nejakú tlačovku a je na očiach. To, že Hlas klesol, len zodpovedá tomu, že obidve politické strany súperia o rovnakého voliča.

Potom treba povedať, že protipandemické opatrenia sa uvoľňujú a ľudia už nie sú takí napálení na vládu a z tohto dôvodu už nehľadajú alternatívu. A hlavne vládu už vedie Heger, a nie Matovič, takže volič, ktorý bol sklamaný z OĽaNO, môže mať dušu na správnom mieste. Prečo napriek tomu preferencie OĽaNO nenarástli? Heger bol od začiatku len hovorcom Matoviča. On nie je ten typ, ktorý by mal nejakú charizmu a išlo by za ním veľké stádo voličov ako za Matovičom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Liečba pijavicami
Nechutné, ale užitočné: Ako dokážu pomôcť pijavice pri chorobách! Trúfli by ste si?
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov
Vážne rozhodnutie čečenského vodcu: Padne vám sánka, čo má robiť Kadyrov neplnoletý syn!
Opitý vodič si sadol za volant linkového autobusu.
Totálna nezodpovednosť! Nenormálne, koľko nafúkal vodič autobusu
vojak
Prekvapivé správy: PRÍMERIE medzi Izraelom a Gazou? Všetko smeruje k jednej veci!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Americký admirál vyslovil to, čoho sa všetci obávali: Zaútočí Putin na NATO? TOTO by mal byť jeho cieľ
Móda na fialovom koberci Let's Dance.
FotoVáš Tip
Móda na fialovom koberci Let's Dance: Kolárovský po odvykačke, vychudnutá Czoborová a aha, kto vytasil von prsia!
(ilustračné foto)
Veľký projekt neďaleko Košíc! Aha, čo tam má vyrásť: Je sa na čo tešiť
Čínsky prezident Si Ťin-pching a premiér Maďarska Viktor Orbán.
Čínsky prezident mieri do Maďarska: Stretne sa aj s Orbánom! Chcú rozširovať spoluprácu?
Ilustračné foto.
Kontroly colníkov dospeli k prekvapivým odhaleniam: Neuveriteľná prísada v zaistenom tovare!
Priebeh dychovej skúšky (ilustračná foto)
Policajti dali fúkať vodičovi v Bratislave: Neuveriteľné, mohlo to skončiť katastrofou
Here Gérard Depardieu.
Foto
Gérard Depardieu v tom opäť lieta: Väzba za sexuálne obťažovanie! Z detailov vám príde zle
Pri nešťastí sa zranili dve ženy.
Foto
Zmýlil si plyn s brzdou? Vodič na motorke v Bratislave vpálil do reštaurácie a narazil do ľudí!