Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.06.2021 09:00 | Šport | Futbal | ME vo futbale 2020

Lekár Malovič prehovoril o promptnom zásahu: Čo zachránilo Eriksenovi život

Nielen Dánsko, ale celý futbalový svet oslavuje jediného človeka! Toho, kto zachránil Christianovi Eriksenovi život svojou rýchlou a pohotovou reakciou.

Fotogaléria
21
fotiek v galérii
Kapitán futbalistov Dánska Simon Kjaer (32) mal najviac duchaprítomnosti a uvoľnil spoluhráčovi dýchacie cesty, čím mu zachránil život. Potom ešte stihol utešovať aj Eriksenovu manželku Sabrinu (28), no na dohrávku súboja s Fínskom už v sebe nenašiel sily!

Tú 43. minútu duelu Dánsko - Fínsko budú mať fanúšikovia ešte dlho pred očami. Spoluhráč hodil na Eriksena loptu z autu a on sa zrútil na trávnik... „Ja som si myslel, že sa potkol, ale keď dopadol bezvládne dolu tvárou, vedel som, že je zle,“ spustil z Londýna, kde pôsobí na EURO slovenský lekár Pavel Malovič, ktorý pochválil pomoc, ktorú hráč dostal.

„Bol to srdcový kolaps, pri ktorom mal hlboko zapadnutý jazyk. Rozhodli rýchle reakcie jeho spoluhráča a potom aj tímových lekárov a kolegu - dopingového komisára, ktorý je záchranár. To všetko zohralo hlavnú úlohu v logistike rýchlej prvej pomoci. Všetkým sa zdalo, že to bolo dlho, ale jeho oživenie netrvalo dlhšie ako desať minút. Už na ploche sa prebral, dlhšie trvá príprava pacienta na správny prevoz do nemocnice. Dánsky lekár sa musel uistiť, že na nosidlách všetko funguje tak, ako treba. Hráča pri vedomí odviezli sanitkou do nemocnice na jednotku intenzívnej starostlivosti,“ pokračoval Malovič, ktorý vyzdvihol zdravotnú prípravu UEFA na šampionát.

Na každom štadióne sú vycvičené tímy, ktoré majú také vybavenie, aké majú tie najlepšie sanitky na oživovanie. Všetci medicínski pracovníci, aj dopingoví komisári, ale aj tímoví lekári musia ovládať jeho použitie tak, ako to predviedol Dán. „Ľudia boli nervózni, lebo nič nevideli, ale nad plochou funguje len pre nás zdravotníkov na šampionáte „medicínske jastrabie oko“, aby bolo vidno, čo sa tam deje, či sa urobilo všetko. Ja pôsobím v Londýne a záznam „jastrabieho oka“ z Kodane sme rozoberali pred duelom Anglicko - Chorvátsko,“ dodal skúsený športový lekár, ktorý už vedel, že u Dána bola potvrdená úplná zástava srdca, čo potvrdil tímový lekár Morten Boesen, k príčine kolapsu ale nevedel povedať nič viac.

Ani covid, ani očkovanie

Kolaps dánskeho futbalistu okamžite riešil šéf Interu Miláno Giuseppe Marotta, ale aj kardiológ hráčovho bývalého klubu Tottenham Sanjay Sharma. Marotta pre televíziu RAI Sport zareagoval na zvesti, že Eriksen prekonal covid, a ten zanechal stopy na jeho srdci: „Nemal covid a nebol ani očkovaný.“ Sharmu pohľad na bezvládne padajúceho hráča vydesil. „Pomyslel som si: ‚Bože, je tam niečo, čo sme prehliadli?‘ Ale prezrel som si všetky výsledky znovu a všetko bolo perfektné,“ uviedol pre Mail on Sunday.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Mária Lukačovičová, čtk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Zomrela bývalá najvyššia žena sveta Maria († 77).
Foto
Niekdajšia rekordérka († 77) zomrela: Bola považovaná za najvyššiu ženu! Čo sa jej stalo osudným?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Volebný prieskum: Kto by sa do parlamentu dostal v apríli?! Tesný boj o prvé 3 pozície
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím
Zdeno (+47) tragicky zomrel po tom, ako na pretekoch Spartan Race skolaboval.
Foto
Tragédia na Spartan Race: Pretekár Zdeno († 47) sa zrútil pri prekážke, niektorí ho mali ignorovať!
(ilustračné foto)
Polícia uzavrela Medzev a Sobrance: Konali sa to rozsiahle kontroly
Ilustračné foto
V Bangladéži trhajú rekordy: Toto tu už nemali desiatky rokov
Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
(ilustračné foto)
Rodinná dráma v Rohožníku: Milan († 47) mal mať viaceré bodné rany! Z bytu sa mal ozývať krik
(ilustračná foto)
Kamión pri Trebišove skončil v priekope: Vodiči, TENTO úsek bude úplne uzavretý!
Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku (ilustračná fotografia).
Pátracia akcia v Plzni: V rieke polícia niekoľko hodín hľadala človeka
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k zabitiu dvoch Ukrajincov: Polícia podozrieva ruského občana